Vedeli ste, že BROSKYNE sú mimoriadne zdravé? Hotový KOKTEJL prospešných látok!

Vedeli Blog

Nielen chutné, ale aj neuveriteľne prospešné. Broskyne výrazne prospievajú nášmu zdraviu.

Broskyne sú bohaté na vitamíny C, A, B1, B2, karotény a xantofyly. Tie zlepšujú imunitný systém.

Ovocie takisto pozitívne vplýva na duševnú pohodu človeka, keďže obsahuje veľké množstvo draslíka, vápnika, sodíka, železa, horčíka, zinku a niacínu.

Pripomenuli to odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Antistresové ovocie

„Sú typickým antistresovým ovocím. Vďaka vysokému podielu niacínu spolu s horčíkom, so selénom a zinkom potláčajú vnútorný nepokoj, nervozitu a zlepšujú náladu,“ poznamenala Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava na sociálnej sieti.

Broskyne majú aj močopudné účinky. Čistia tak obličky a močový mechúr a odstraňujú červy z čriev.

Vymeňte sladkosti za broskyne

Odborníci poukázali na to, že broskyne sú zdravou alternatívou sladkostí. „Môžete si z nich pripraviť veľmi veľa dobrôt, samozrejme, najlepšie je ich konzumovať čerstvé. Skvelé sú v ovocných šalátoch alebo zmrzlinových pohároch, dajú sa z nich pripravovať osviežujúce kokteily, smoothie nápoje, mrazené drene, kompóty či džemy,“ odporučili.

Radu:

Ak hľadáte jednoduchý a zdravý spôsob, ako posilniť svoju imunitu a zároveň si zlepšiť náladu, určite by ste mali zaradiť broskyne do svojho jedálnička. Toto ovocie je plné vitamínov C, A, B1, B2, karoténov a xantofylov, ktoré podporujú imunitný systém. Navyše, obsahuje dôležité minerály, ako draslík, vápnik, horčík, sodík a zinok, ktoré pomáhajú zlepšiť duševnú pohodu.

Broskyne sú ideálne, keď bojujete so stresom – vďaka vysokému obsahu niacínu spolu s horčíkom a selénom vám pomôžu upokojiť nervy a zlepšiť náladu. Odborníci tiež upozorňujú na ich močopudné účinky, čo znamená, že prirodzene čistia obličky a močový mechúr a môžu pomôcť aj pri odstraňovaní červov z čriev.

A čo je ešte skvelé – broskyne sú výbornou alternatívou sladkostí. Môžete si ich vychutnať čerstvé, pridať ich do ovocných šalátov alebo smoothie, prípadne pripraviť osviežujúce kokteily či domáce džemy. Takže nabudúce, keď dostanete chuť na niečo sladké, siahnite po broskyniach a urobíte niečo dobré pre svoje zdravie!

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár