Jednoduchá kakaová štrúdľa podľa babičky

Jednoduchá kakaová štrúdľa so špaldovou múkou a kakaovou náplňou Recept

Tento jednoduchý recept na kakaovú štrúdľu podľa babičky vás naučí, ako pripraviť chutnú kakaovú štrúdľu s jemnou náplňou a vláčnym cestom. Použitím špaldovej múky je kakaová štrúdľa ľahšia a výživnejšia. Tento tradičný recept na kakaovú štrúdľu je ideálny na každú príležitosť.

Prísady na kakaovú štrúdľu

Na prípravu kakaovej štrúdle podľa babičky budete potrebovať tieto suroviny:

Na kvások:

  • 1/2 kocky droždia (21 g)
  • 1 dl vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru

Na kysnuté cesto: 1:

  • 500 g špaldovej múky (alebo hladkej múky)
  • 1 dl oleja
  • 2 dl vlažného mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 3 lyžice cukru (trstinového alebo kryštálového)

Na kakaovú náplň:

  • 6 polievkových lyžíc kvalitného kakaa
  • 6 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 150 g rozpusteného masla

Na nátierku:

  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica oleja
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Príprava kakaovej štrúdle krok za krokom

  1. Príprava kvásku: Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu cukru. Zmes dobre premiešajte a nechajte ju stáť asi 5 až 10 minút, kým droždie nevykysne a nevytvorí sa pena.
  2. Príprava kysnutého cesta: V miske zmiešajte múku, olej, zvyšné mlieko, soľ, cukor a kvások. Všetky prísady dôkladne spracujte, aby ste vytvorili hladké a pružné kysnuté cesto. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste 1-1,5 hodiny, kým nezväčší svoj objem.
  3. Príprava kakaovej náplne: Kakao zmiešame s práškovým cukrom a rozpusteným maslom. Táto kakaová náplň dodá štrúdli lahodnú chuť a vláčnosť.
  4. Tvarovanie závinu: Vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníky (na dva väčšie záviny) a každý bochník rozvaľkajte na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm. Cesto potrieme kakaovou náplňou, pričom okraje necháme voľné (asi 5 cm). Roládu zrolujeme a okraje zahneme dovnútra, aby náplň nevytiekla.
  5. Pečenie závinu: Pripravené rožky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajíčka rozšľaháme s lyžicou oleja a zmesou potrieme rožky. Pred pečením záviny niekoľkokrát popicháme vidličkou, aby mohla uniknúť para. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút, potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 10 minút.
  6. Dokončenie a podávanie: Upečený kakaový závin nechajte vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom. Túto jednoduchú babičkovskú štrúdľu si môžete vychutnať s rodinou alebo priateľmi pri káve alebo čaji.

Nutričné hodnoty na jednu porciu (približne 100 g)

  • Kalórie: 290 kcal
  • Bielkoviny: 6 g
  • Tuk: 14 g
  • Sacharidy: 34 g
  • Vláknina: 2 g

Tento jednoduchý recept na kakaovú štrúdľu je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov tradičného pečiva. Kakaová štrúdľa so špaldovou múkou je chutná, vlhká a vďaka špaldovej múke obsahuje viac vlákniny, čo z nej robí aj zdravšiu voľbu.

Viac článkov tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár