Žemlovka s tvarohom a strúhanými jablkami je jedným z obľúbených tradičných dezertov českej kuchyne. Táto sladká buchta je kombináciou mäkkého tvarohu, šťavnatých jabĺk a vrstveného cesta, ktoré jej dodáva výnimočnú chuť. Žemlovka sa rýchlo pripraví a nevyžaduje veľa ingrediencií, takže je ideálnou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na sladkom domácom dezerte.
Ingrediencie na jablkovo-syrovú buchtu
Na prípravu tejto jednoduchej a chutnej žemľovky budete potrebovať tieto suroviny:
- 6-8 žemlí (môžete použiť aj staršie žemle)
- 1 kg strúhaných jabĺk
- 500 g tvarohu
- 2 žĺtky
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie škoricového cukru
- 2 lyžice práškového cukru
- hrsť hrozienok (nepovinné)
- trochu mlieka na pokvapkanie pečiva
- rozpustené maslo na preliatie vrchnej vrstvy
Ako pripraviť buchty s tvarohom a jablkami
- Príprava tvarohovej zmesi
Vo veľkej miske zmiešame tvaroh, žĺtky, vanilkový cukor, práškový cukor a hrozienka. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky prísady spojili a vznikla hladká zmes. Táto tvarohová zmes dodá buchtám jemnú a sladkú chuť. - Vrstvenie buchiet
Rožky nakrájame na kolieska. Plech na pečenie vymažte maslom a na dno rozložte vrstvu nakrájaných žemlí. Rožky pokvapkajte mliekom, aby boli mäkké. Do tejto základnej vrstvy pridajte nastrúhané jablká a rovnomerne ich rozložte po povrchu. Potom jablká posypte škoricovým cukrom, aby získali príjemnú sladkú vôňu. - Pridanie tvarohovej zmesi
Pripravenú tvarohovú zmes pridajte na jablkovú vrstvu a jemne ju rozotrite. Pokračujte ďalším vrstvením – opäť pridajte vrstvu rožkov, kvapku mlieka, nastrúhané jablká, škoricový cukor a nakoniec tvaroh. - Dokončenie pečenia a upečenie
Na vrstvu žemlí opäť pridajte nakrájané žemle a všetko pokvapkajte rozpusteným maslom. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 – 35 minút, kým vrchná vrstva nebude krásne zlatistá a chrumkavá.
Podávanie žemlí s tvarohom a jablkami
Podávajte najlepšie teplé, posypané práškovým cukrom. Výborne chutí aj s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou omáčkou. Na tomto tradičnom dezerte si pochutnajú deti aj dospelí a vďaka jednoduchému postupu ho zvládne pripraviť každý.
Výživová hodnota (na 1 porciu, približne 150 g)
- Kalórie: 250 kcal
- Bielkoviny: 7 g
- Tuky: 9 g (z toho nasýtené tuky: 5 g)
- Sacharidy: 35 g
- Vláknina: 4 g
- Sodík: 150 mg
Tipy na dokonalú žemľu
- Experimentujte s typom chleba: žemľu môžete pripraviť z akéhokoľvek druhu chleba, napríklad z bieleho chleba, toastového chleba alebo starších rožkov.
- Pridajte viac ovocia: Ak máte radi výraznejšiu ovocnú chuť, môžete okrem jabĺk pridať hrušky alebo slivky.
- Skladovanie. Pred podávaním ju krátko zohrejte v mikrovlnnej rúre alebo v rúre, aby bola opäť mäkká a teplá.
Žemlovka s tvarohom a strúhanými jablkami je vynikajúci dezert, ktorý má v českej kuchyni pevné miesto. Tento jednoduchý a rýchly recept stojí za vyskúšanie, pretože sladká chuť jabĺk a tvarohu poteší celú rodinu.
Viac článkov tu