Žemľovka s tvarohom a jablkami: jednoduchý a chutný recept

Žemľovka s tvarohom a strúhanými jablkami, upečená do zlatista, pripravená na podávanie. Recept

Žemlovka s tvarohom a strúhanými jablkami je jedným z obľúbených tradičných dezertov českej kuchyne. Táto sladká buchta je kombináciou mäkkého tvarohu, šťavnatých jabĺk a vrstveného cesta, ktoré jej dodáva výnimočnú chuť. Žemlovka sa rýchlo pripraví a nevyžaduje veľa ingrediencií, takže je ideálnou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na sladkom domácom dezerte.

Ingrediencie na jablkovo-syrovú buchtu

Na prípravu tejto jednoduchej a chutnej žemľovky budete potrebovať tieto suroviny:

  • 6-8 žemlí (môžete použiť aj staršie žemle)
  • 1 kg strúhaných jabĺk
  • 500 g tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 2 lyžice práškového cukru
  • hrsť hrozienok (nepovinné)
  • trochu mlieka na pokvapkanie pečiva
  • rozpustené maslo na preliatie vrchnej vrstvy

Ako pripraviť buchty s tvarohom a jablkami

  1. Príprava tvarohovej zmesi
    Vo veľkej miske zmiešame tvaroh, žĺtky, vanilkový cukor, práškový cukor a hrozienka. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky prísady spojili a vznikla hladká zmes. Táto tvarohová zmes dodá buchtám jemnú a sladkú chuť.
  2. Vrstvenie buchiet
    Rožky nakrájame na kolieska. Plech na pečenie vymažte maslom a na dno rozložte vrstvu nakrájaných žemlí. Rožky pokvapkajte mliekom, aby boli mäkké. Do tejto základnej vrstvy pridajte nastrúhané jablká a rovnomerne ich rozložte po povrchu. Potom jablká posypte škoricovým cukrom, aby získali príjemnú sladkú vôňu.
  3. Pridanie tvarohovej zmesi
    Pripravenú tvarohovú zmes pridajte na jablkovú vrstvu a jemne ju rozotrite. Pokračujte ďalším vrstvením – opäť pridajte vrstvu rožkov, kvapku mlieka, nastrúhané jablká, škoricový cukor a nakoniec tvaroh.
  4. Dokončenie pečenia a upečenie
    Na vrstvu žemlí opäť pridajte nakrájané žemle a všetko pokvapkajte rozpusteným maslom. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 – 35 minút, kým vrchná vrstva nebude krásne zlatistá a chrumkavá.

Podávanie žemlí s tvarohom a jablkami

Podávajte najlepšie teplé, posypané práškovým cukrom. Výborne chutí aj s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou omáčkou. Na tomto tradičnom dezerte si pochutnajú deti aj dospelí a vďaka jednoduchému postupu ho zvládne pripraviť každý.

Výživová hodnota (na 1 porciu, približne 150 g)

  • Kalórie: 250 kcal
  • Bielkoviny: 7 g
  • Tuky: 9 g (z toho nasýtené tuky: 5 g)
  • Sacharidy: 35 g
  • Vláknina: 4 g
  • Sodík: 150 mg

Tipy na dokonalú žemľu

  • Experimentujte s typom chleba: žemľu môžete pripraviť z akéhokoľvek druhu chleba, napríklad z bieleho chleba, toastového chleba alebo starších rožkov.
  • Pridajte viac ovocia: Ak máte radi výraznejšiu ovocnú chuť, môžete okrem jabĺk pridať hrušky alebo slivky.
  • Skladovanie. Pred podávaním ju krátko zohrejte v mikrovlnnej rúre alebo v rúre, aby bola opäť mäkká a teplá.

Žemlovka s tvarohom a strúhanými jablkami je vynikajúci dezert, ktorý má v českej kuchyni pevné miesto. Tento jednoduchý a rýchly recept stojí za vyskúšanie, pretože sladká chuť jabĺk a tvarohu poteší celú rodinu.

Viac článkov tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár