Všade sa predávajú a Poliaci ich vynechávajú. Tieto plody chránia srdce a starajú sa o tráviaci systém.

Blog

Každý deň v obchodoch míňame regály, kde sú tieto plody k dispozícii, väčšinou v pohároch, a preto sa im nevenuje toľko pozornosti. Napriek tomu by sme ich mali zaradiť do svojho jedálnička, pretože majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

Olivy jeme príliš zriedkavo

Všetci vieme, aké dôležité je zaradiť ovocie a zeleninu do nášho jedálnička. Niektorým druhom sa venuje viac pozornosti ako iným. Zatiaľ čo v obchodoch nájdeme množstvo exotického ovocia, stredomorské ovocie vrátane olív často prehliadame.

Veľké olivové plantáže sa nachádzajú nielen v Stredomorí, ale aj v Spojených štátoch, Afrike a Ázii. Olivy, ktoré možno ľahko nájsť v poľských obchodoch, sú dobre známe, ale Poliaci po nich siahajú len zriedka. Dôvodom môže byť to, že olivy nie sú jedlé v surovom stave. Potrebujú spracovanie, po ktorom sú nenahraditeľnou zložkou mnohých receptov a majú významné zdravotné účinky.

Olivy plné farieb a zdravia

Olivy sú dostupné v rôznych farbách – červené, čierne a zelené – a ich farba závisí od stupňa zrelosti v čase zberu. V obchodoch sa najčastejšie predávajú v nádobách s nálevom. Čerstvé olivy sa však považujú za najzdravšie, pretože obsahujú oleuropeín, látku, ktorá je zodpovedná za ich horkú chuť v surovom stave.

Olivy majú aj protirakovinové účinky. Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam sú dôležité pri prevencii rakoviny prsníka. Obsahujú kyselinu ursolovú a oleánovú, ktoré blokujú množenie patogénnych buniek. Sú tiež bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú predchádzať cukrovke, mŕtvici a chronickým ochoreniam.

Zjedzte 7 olív denne

Olivový olej je známy svojimi pozitívnymi účinkami na srdce a tráviaci systém. Okrem toho pravidelná konzumácia olív môže pomôcť znížiť chuť na sladké a regenerovať pečeň. Z hľadiska výberu sú najzrelšie čierne olivy, ktoré sa zbierajú šesť mesiacov po zelených olivách a majú jemnejšiu chuť, zatiaľ čo zelené olivy bývajú horkejšie.

Na zabezpečenie priaznivých účinkov na organizmus stačí konzumovať 7 olív denne. Môžete ich pridať do šalátov, jesť ich samostatne alebo v kombinácii so syrom a šunkou, prípadne ich kombinovať s čerstvým ovocím.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár