Nalejte do horúcej tekvicovej polievky. Porazte cholesterol a posilnite imunitu

Recept

Tekvicová polievka je jedným z lahodných jesenných jedál, ktoré nielen skvele chutia, ale aj prospievajú vášmu zdraviu. Pridaním špeciálnej prísady môžete zvýrazniť jej chuť a zároveň posilniť svoju imunitu, aby ste sa nemuseli obávať sezónnych infekcií.

Tekvicová polievka na jesennú večeru

Tekvicová polievka zaujme svojou krásnou sýtooranžovou farbou a je ideálnym jedlom na jesennú večeru. Jej krémová konzistencia a mierne sladká chuť z nej robia skutočnú pochúťku. Pridaním tekvicových semienok jej však môžete dodať ešte viac cenných živín. Tie sú doslova pokladnicou vitamínov ako A, C, E, B6 a K. Obsahujú aj fytosteroly, ktoré pomáhajú znižovať „zlý“ cholesterol.

Podávať tekvicovú polievku s tekvicovými semienkami sa vždy oplatí. Semienka pomáhajú znižovať riziko aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho sú bohatým zdrojom zinku, ktorý podporuje imunitný systém a zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov. Okrem toho je polievka obohatená o omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie srdca a krvného obehu.

Recept na tekvicovú polievku s praženými semienkami

Zloženie: 1:

  • 1,3 kg tekvice (po ošúpaní a očistení)
  • 400 g zemiakov
  • 4 cm koreňa zázvoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
  • 1 čajová lyžička kari korenia
  • ½ čajovej lyžičky sladkej papriky
  • štipka štipľavej papriky
  • 200 ml smotanového syra (30 %)
  • pražené tekvicové semienka na posypanie

Príprava tekvicovej polievky s praženými semienkami

Príprava tekvice a zemiakov. Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich pridajte k tekvici na plechu na pečenie.

Obe zeleniny potrite olivovým olejom a plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút, kým zelenina nezmäkne a ľahko nezhnedne. Po uvarení polievky preložte tekvicu a zemiaky do veľkého hrnca a zalejte ich vývarom. Pridajte nasekaný cesnak, kari korenie, sladkú a feferónku. Varte na miernom ohni približne 15 minút, aby sa chute spojili.

Tekvicová polievka dodá zdravie

Ak sa vám polievka zdá príliš hustá, môžete ju zriediť pridaním smotany, ktorá jej zároveň dodá jemnejšiu chuť. Medzitým si na panvici opražte tekvicové semienka, ktoré polievku nielen ozdobia, ale aj obohatia o cenné živiny. Polievku nalejte do tanierov a posypte ju opraženými semienkami. Tento jednoduchý krok zvýrazní chuť polievky a zároveň jej dodá dôležité výživové hodnoty.

Polievka z tekvicových semienok je lahodná, plná výrazných chutí a mierne pikantná. Toto sýte a hrejivé jedlo je ideálne na jesennú večeru a zaručene si ho obľúbi celá rodina. Nielenže skvele chutí, ale prospeje aj vášmu zdraviu.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár