Jedzte počas dňa, ale nie pred spaním. Môže to spôsobiť nadúvanie a nepríjemné pocity

Blog

Môže byť so šalátmi niečo v neporiadku? Tieto čerstvé, chrumkavé zeleninové zmesi plné vitamínov a vlákniny sú známe svojou výživovou hodnotou a často sa odporúčajú. Ako však upozorňuje Dr. Maximilian Schubert, ortopedický chirurg a odborník na zdravie čriev a spánok, existuje nevhodný čas na konzumáciu šalátov.

Šaláty zo surovej zeleniny sú vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Vzhľadom na nízky obsah kalórií a často nízky glykemický index sa odporúčajú ľuďom na diéte alebo s metabolickými poruchami. Napriek tomu môžu spôsobovať problémy, najmä ak sa konzumujú večer, pred spaním.

Prečo sa vyhnúť šalátom na večeru?

Dr. Schubert upozorňuje, že vysoký obsah vlákniny v surovej zelenine môže byť problematický. Hoci vláknina je kľúčovou zložkou stravy, pretože prospieva zdraviu čriev a mikrobiómu, večer môže byť ťažšie stráviteľná a zaťažovať tráviaci systém. To môže viesť k nadúvaniu a nepríjemným pocitom, ktoré narúšajú kvalitu spánku.

Vláknina, ktorá takmer celá prechádza tráviacim systémom nestrávená, síce predlžuje pocit sýtosti, ale zároveň spôsobuje, že jedlo zostáva v tráviacom trakte dlhšie. Dr. Schubert upozorňuje, že surové potraviny by sa nemali konzumovať po 13. hodine, pretože náš tráviaci systém nie je schopný od neskorého popoludnia takúto potravu správne spracovať.

Nielen na surovú zeleninu – aj na ovocie a orechy si treba dávať pozor

Dr. Schubert varuje nielen pred surovou zeleninou, ale aj pred surovým ovocím, rybami, mäsom a dokonca aj orechmi, ktoré, pokiaľ nie sú tepelne upravené, zostávajú surové. Jeho odporúčania nezahŕňajú úplné vylúčenie týchto potravín z jedálnička, iba ich obmedzenie v rámci večere. Najmä surové ovocie, ktoré obsahuje fruktózu, môže spôsobiť nadúvanie a bolesti žalúdka, ako aj ovplyvniť hladinu cukru v krvi.

Dr. Schubert svoje odporúčania opiera o vedecké dôkazy. Štúdie v časopise Food & Function ukazujú, že surové potraviny s vysokým obsahom vlákniny môžu spôsobovať tráviace ťažkosti a nadúvanie. Ďalší výskum publikovaný v časopise Sleep Medicine Reviews sumarizuje, že konzumácia ťažko stráviteľných potravín večer môže negatívne ovplyvniť kvalitu spánku.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár