Je zdraviu škodlivý, ale Poliaci ho pijú. V mnohých krajinách je čaj zakázaný, ale u nás si ho môžete kúpiť na každom kroku.

Blog

Nie každý čaj je zdravý. V mnohých európskych krajinách odborníci upozorňujú na riziká spojené s konzumáciou niektorých bylinných nálevov, ktoré sú následne zakázané. V Poľsku je jeden z týchto nebezpečných čajov stále voľne dostupný. Prečítajte si, prečo je lepšie sa mu vyhnúť.

Čaj nie je vždy dobrý

Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete, ktorý sa konzumuje v rôznych formách. Hoci mnohé čaje, najmä tie na báze byliniek, môžu mať zdraviu prospešné účinky, nie všetky sú pre náš organizmus dobré. Ukazuje sa, že niektoré čaje môžu byť dokonca škodlivé.

Vedci v západoeurópskych krajinách zistili, že jeden z najobľúbenejších bylinných čajov môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. V dôsledku toho bol tento čaj vo viacerých krajinách zakázaný. V Poľsku je však stále dostupný, ale jeho konzumácia sa rozhodne neodporúča. Prečítajte si, prečo je lepšie sa mu vyhnúť.

Čaj zakázaný v mnohých krajinách

Senný čaj, ktorý sa často používa pri zápche, bol zakázaný v krajinách ako Nemecko a Spojené kráľovstvo. Hoci má pomáhať pri tráviacich problémoch, dlhodobé užívanie tohto čaju môže mať vážne zdravotné následky.

Výskum ukázal, že pravidelná konzumácia tohto čaju môže namiesto pomoci poškodiť zdravie. Preto bol postupne zakázaný nielen v Európe, ale aj na Novom Zélande, v Kanade a Austrálii. Dôvodom zákazu je, že senný čaj môže spôsobiť závislosť čriev od jeho preháňacieho účinku a v extrémnych prípadoch viesť k poškodeniu pečene.

Tomuto čaju by sme sa mali za každú cenu vyhýbať.

Ďalším nebezpečným bylinným nápojom je živicový čaj, ktorý sa predtým považoval za účinný pri liečbe bolesti kĺbov, zlomenín a urýchľovaní hojenia rán. Obsahuje alantoín, ktorý je známy svojimi liečivými vlastnosťami, ale aj pyrolizidínové alkaloidy, ktoré sú škodlivé pre pečeň.

Pri dlhodobej konzumácii môžu tieto alkaloidy spôsobiť vážne poškodenie pečene. Hoci je živica v Poľsku stále dostupná, ľudia, ktorí tento čaj pijú pravidelne, by sa mali poradiť s lekárom. Lekár môže posúdiť, či je bezpečné pokračovať v konzumácii tohto nápoja.

Záver

Hoci bylinné čaje môžu mať mnoho pozitívnych účinkov na zdravie, je dôležité vedieť, ktoré z nich môžu pri nadmernej alebo dlhodobej konzumácii spôsobiť vážne zdravotné problémy. Senný čaj a živicový čaj patria medzi tie, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak chcete chrániť svoje zdravie.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár