Zahrňte ich do svojho každodenného jedálnička. Účinne vás ochránia pred kliešťami a komármi.

Blog

S príchodom leta a dovoleniek sa zvyšuje výskyt komárov a kliešťov, ktoré môžu byť nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné. Väčšina z nás sa pri ochrane pred týmito škodcami spolieha na chemické prostriedky, ale existujú aj prírodné metódy, ktoré môžu pomôcť. Jedným z účinných spôsobov obrany proti komárom a kliešťom je zaradiť do svojho jedálnička bylinky a nálevy, ktoré dokážu prirodzene odpudzovať hmyz.

Komáre a kliešte – prenášači nebezpečných chorôb

Kliešte aj komáre môžu prenášať závažné ochorenia. Kliešte sú napríklad zodpovedné za šírenie boreliózy a kliešťovej encefalitídy, proti ktorej existuje očkovanie, ale nie proti borelióze. Komáre sa menej často spájajú s nebezpečnými chorobami, ale aj tak môžu byť nepríjemnými spoločníkmi počas každého letného dňa.

Niektorí ľudia majú to šťastie, že ich komáre z nejakého dôvodu toľko nenapádajú. Môže to byť spôsobené rozdielmi v chemickom zložení tela. Tu môžu pomôcť niektoré bylinky a nálevy, ktoré menia chémiu tela a odpudzujú hmyz.

Očistec – tajná zbraň proti kliešťom a komárom

Očistec je rastlina, ktorá má pozoruhodné vlastnosti. Štúdie ukazujú, že pravidelné pitie nálevu z čistca môže účinne chrániť pred kliešťami a komármi. Aromatické látky obsiahnuté v tejto rastline sa vylučujú v pote a vytvárajú prirodzenú ochrannú bariéru proti hmyzu. Zatiaľ čo ľudia túto vôňu nevnímajú, komáre a kliešte ju neznášajú.

Nálev možno pripraviť z čerstvých alebo sušených rastlín. Sušené bylinky sú dostupné v lekárňach a obchodoch so zdravou výživou. Pri pravidelnom používaní táto metóda poskytuje prirodzenú ochranu pred hmyzom a zároveň poskytuje aj ďalšie zdravotné výhody.

Ďalšie výhody nálevu z očistca

Nálev z očistca má aj ďalšie liečivé vlastnosti. Ak vás už uhryzol kliešť, nálev z čistca môže pomôcť zmierniť zápalové reakcie a podporiť regeneráciu organizmu. Rastlina má protizápalové a posilňujúce účinky, ktoré môžu byť prospešné pri liečbe boreliózy. Vedci sa čoraz viac zaujímajú o túto bylinu a jej potenciálne využitie pri liečbe rôznych infekcií.

Prírodná ochrana proti hmyzu

Používanie chasteberry a ďalších prírodných látok je šetrnou alternatívou k chemickým repelentom, ktoré môžu mať dlhodobé negatívne účinky na zdravie. Aromatické látky, ako je vanilka alebo bylinné nálevy, sú bezpečné pre deti a domáce zvieratá. Používanie prírodných metód, ako je pitie nálevov z chasteberry alebo aplikácia letných bylinných nálevov na pokožku, môže poskytnúť účinnú a šetrnú ochranu.

Záver

Pridaním chasteberry do každodennej stravy získate nielen prirodzenú ochranu pred kliešťami a komármi, ale podporíte aj svoje zdravie. Je to jednoduchý spôsob, ako sa chrániť pred nebezpečnými chorobami prenášanými hmyzom a zároveň využiť liečivé sily prírody.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár