Ako dodržiavať diétu počas sviatkov? 5 tipov od dietológa.

Blog

Dodržiavanie diéty počas sviatkov môže byť náročné, ale s niekoľkými jednoduchými radami od dietológa sa to dá zvládnuť. Ak si chcete užiť letnú sezónu a zároveň zostať na ceste k dosiahnutiu svojich cieľov, nasledujúcich päť tipov vám pomôže udržať sa na správnej ceste.

1. Používajte sezónne ovocie a zeleninu

V lete je k dispozícii množstvo čerstvého sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré sú ideálnym základom vášho jedálnička. Majú nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré vás zasýtia. Napríklad jahody, maliny, uhorky a špargľa sú nielen chutné, ale aj bohaté na draslík a vodu, ktoré vám pomôžu udržať hydratáciu a zdravú rovnováhu elektrolytov.

2. Sledujte sezónnosť potravín

Každý letný mesiac prináša novú škálu sezónnych potravín. Sledujte zmeny v ponuke ovocia a zeleniny, aby ste mali na tanieri vždy čerstvé, chutné a výživné možnosti. V júni sú v sezóne jahody a čerešne, v júli maliny a ríbezle, v auguste slivky a jablká. Vďaka tomu si spestríte jedálniček a vyhnete sa stereotypu.

3. Múdry výber zmrzliny

Zmrzlina nemusí byť tabu, stačí si len správne vybrať. Siahnite po ovocných sorbetoch, ktoré obsahujú menej kalórií ako mliečne zmrzliny. Môžete si tiež vyrobiť vlastnú zmrzlinu doma – možno s použitím jogurtového skyru namiesto smotany a osladením nízkokalorickými sladidlami, ako je napríklad erytritol.

4. Dôležitosť hydratácie

V lete je hydratácia nevyhnutná, najmä pokiaľ ide o chudnutie. Pitie dostatočného množstva vody pomáha udržiavať pocit sýtosti a podporuje metabolizmus. Vyhnite sa sladkým limonádam a namiesto toho vyskúšajte ochutenú vodu s čerstvými bylinkami, citrónom alebo mrazené nápoje, ako je ľadová káva alebo čaj bez cukru.

5. Nezabúdajte na bielkoviny

Bielkoviny sú kľúčom k udržaniu pocitu sýtosti a podpore metabolizmu. Hoci leto často vyzýva na ľahké jedlá, ako sú cestoviny s ovocím, pridajte do nich bielkoviny – napríklad tvaroh s cestovinami alebo grécky jogurt s čučoriedkovými knedľami. Hydina, ryby, vajcia a strukoviny sú ďalšími skvelými zdrojmi bielkovín, ktoré vám pomôžu udržať si zdravú stravu.

Zhrnutie

Aj počas letných prázdnin môžete dodržiavať diétu a vychutnávať si zdravé jedlá. Siahnite po sezónnych potravinách, udržiavajte dostatočnú hydratáciu a nezabúdajte na bielkoviny. Vďaka týmto tipom bude chudnutie počas leta jednoduchšie a zdravšie bez toho, aby ste sa museli vzdať svojich obľúbených chutí.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár