Najhorší prídavok do kaše. Hmotnosť po nej stúpa.

Blog

Kaša je skvelou voľbou pre zdravé a vyvážené raňajky, ale musíte si starostlivo vyberať, čo do nej pridáte. Zdravé výhody tohto jedla sa dajú ľahko zničiť nevhodnými prísadami a prídavkami, ktoré spôsobujú, že hmotnosť začne stúpať namiesto toho, aby podporovali chudnutie.

Kaše a ich výhody

Ovsená kaša je bohatá na vlákninu, ktorá poskytuje pocit sýtosti na dlhú dobu, reguluje trávenie a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Sú tiež plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, takže sú skvelým spôsobom, ako začať deň. Vďaka nízkemu glykemickému indexu poskytujú dlhotrvajúcu energiu bez prudkého nárastu hladiny cukru v krvi.

Najhorší doplnok k ovsenej kaši: Cukor a jeho alternatívy

Problém však nastáva, keď sa rozhodnete pridať do ovsenej kaše sladidlá, ako je biely cukor, sladené sirupy, džemy alebo ochutené ovocné jogurty. Hoci tieto sladidlá môžu zlepšiť chuť kaše, ich prítomnosť výrazne zvyšuje glykemický index potraviny. To spôsobuje rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo vedie k rýchlejšiemu pocitu hladu a vyššiemu riziku priberania.

Sladidlá, ako sú sirupy (javorový, karamelový), hotové ovocné výrobky alebo dokonca niektoré „zdravé“ verzie sladidiel, môžu obsahovať skryté cukry, ktoré pridávajú prázdne kalórie. Obzvlášť opatrní by ste mali byť pri ovocných jogurtoch alebo sladených mliečnych výrobkoch, ktoré môžu obsahovať veľké množstvo pridaného cukru.

Čo jesť namiesto cukru?

Ak si chcete osladiť kašu, môžete vyskúšať zdravšie alternatívy. Čerstvé ovocie, napríklad bobuľovité ovocie, banány alebo jablká, sú skvelým spôsobom, ako dodať kaši prirodzenú sladkosť a zároveň jej dodať vitamíny a minerály. Orechy a semienka zasa dodajú zdravé tuky, ktoré podporujú pocit sýtosti a zlepšujú štruktúru pokrmu.

Arašidové maslo alebo iné orechové maslá sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a tukov, ktoré pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Škorica a kakao sú ďalším skvelým spôsobom, ako zlepšiť chuť kaše bez pridania cukru. Ak túžite po sladšej chuti, môžete siahnuť po sladidlách s nižším glykemickým indexom, ako je agávový sirup, datľový sirup alebo stévia.

Zhrnutie

Ovsená kaša je skvelou voľbou na raňajky, ale je dôležité vyhnúť sa pridávaniu cukru a sladkých sirupov, ktoré môžu zvýšiť jej glykemický index a podporiť priberanie. Namiesto toho si vyberte prírodné a zdravé ingrediencie, ako je čerstvé ovocie, orechy, semienka alebo nízkoglykemické sladidlá, ktoré podporujú zdravé trávenie a dlhotrvajúci pocit sýtosti.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár