Kimchi: Čiči: Najzdravšia potravina na svete, ktorá si získava čoraz väčšiu obľubu medzi Poliakmi

Blog

Kimči, známe svojou chrumkavou, šťavnatou a pikantnou chuťou, je v Poľsku čoraz obľúbenejšie. Toto jedlo prináša nielen výbušný chuťový zážitok, ale je tiež bohaté na vitamíny a minerály. Výskumy navyše ukazujú, že kimči môže zohrávať dôležitú úlohu pri redukčných diétach.

Čo je kimči?

Kimči je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa vyrába kvasením zeleniny, najčastejšie čínskej kapusty, v náleve z čili papričiek, zázvoru, cesnaku a ďalších prísad. Kimči má v Južnej Kórei hlboké kultúrne korene a jeho výroba je často rodinnou záležitosťou, súčasťou rituálu nazývaného kimjang. V roku 2013 bol tento rituál dokonca zaradený na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Základným receptom na kimči je fermentovaná čínska kapusta, ale existuje mnoho variácií, ktoré môžu zahŕňať rôzne druhy zeleniny, napríklad uhorku, mrkvu, baklažán alebo reďkovku. Celkovo existuje takmer 200 rôznych verzií tohto jedla.

Prečo jesť kimči?

Kimči je výživová bomba, ktorá je bohatá na vitamíny B1, B2, K, A a C, železo, vápnik, draslík a vlákninu. Vitamíny skupiny B podporujú zdravý metabolizmus, zlepšujú vzhľad vlasov, pokožky a nechtov a sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému. Vitamín A je dôležitý pre zrak a podporuje imunitu, zatiaľ čo vitamín K pomáha zrážaniu krvi a posilňuje cievy.

Okrem toho sa pri fermentácii kimči vytvárajú probiotické baktérie, ktoré sú dôležité pre zdravie čriev a podporujú imunitný systém. Kimči obsahuje aj látky ako betakarotén, selén a alicín, ktoré môžu znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu, čím pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám.

Kimči a chudnutie

Podľa výskumu uverejneného v januárovom vydaní BMJ Open z roku 2024 sa konzumácia troch porcií kimči denne spája s nižším rizikom obezity. Fermentované potraviny, ako je kimči, obsahujú prebiotiká a probiotiká, ktoré podporujú metabolizmus a môžu pomôcť pri kontrole hmotnosti.

Vedci však varujú, že konzumácia viac ako piatich porcií kimči denne môže viesť k vedľajším účinkom, najmä kvôli vysokému obsahu soli. Nadmerná konzumácia kimči môže dokonca zhoršiť zdravie ľudí, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom alebo sú citliví na vyšší obsah sodíka.

Kto by sa mal vyhýbať konzumácii kimči?

Hoci sa kimči považuje za veľmi zdravé, nie je vhodné pre každého. Vzhľadom na vysoký obsah soli a ostrého korenia by sa mu mali vyhýbať ľudia s vysokým krvným tlakom, žalúdočnými problémami (napr. reflux, vredová choroba), dojčiace ženy a ľudia trpiaci syndrómom dráždivého čreva.

Mierna konzumácia kimči však môže priniesť veľké zdravotné výhody, preto sa ho oplatí zaradiť do svojho jedálnička s mierou.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár