Objavili sa výživné ryby: jedzte ich dvakrát týždenne, sú bohaté na selén, fosfor a majú vynikajúcu chuť.

Blog

Prospešné vlastnosti

Ryby sú dôležitým zdrojom mnohých dôležitých živín, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Nie všetky ryby sú však rovnako hodnotné. Ak chcete získať maximum výhod, je nevyhnutné vedieť si vybrať tie najkvalitnejšie druhy.

Vo všeobecnosti morské ryby obsahujú viac omega-3 mastných kyselín, zatiaľ čo riečne ryby sú bohatšie na bielkoviny a železo. Skutočnosť je však zložitejšia. Často konzumované morské ryby, ako napríklad treska alebo pollock, sú zvyčajne mrazené, čo vedie k strate niektorých vitamínov. Na druhej strane, niektoré riečne ryby môžu byť kontaminované škodlivými látkami. Preto nie je možné jednoznačne povedať, ktorý druh je lepší – závisí to od toho, kde a ako bola ryba ulovená.

Chov rýb je čoraz populárnejší, ale na farmách sa často používajú stimulátory rastu, antibiotiká a hormóny, čo môže mať za následok, že chované ryby nie sú také zdravé alebo môžu byť dokonca škodlivé. Preto je lepšie uprednostniť voľne žijúce ryby.

Na rozdiel od rýb sa kalamáre, krevety a ustrice zatiaľ nedajú efektívne chovať na farmách. Preto sú stále jednou z najcennejších morských pochúťok.

Pri výbere rýb je dôležité pozrieť sa na ich vzhľad – voľne žijúce ryby majú často väčšie plutvy a nerovnomerné sfarbenie. Takisto je dôležité nakupovať od spoľahlivých a overených dodávateľov.

Správne ryby a morské plody môžu vášmu telu dodať cenné živiny, ktoré podporujú zdravie a dlhovekosť.

 

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár