Toto gruzínske jedlo sa pomaly dusí v rúre asi hodinu a pol. Vďaka tomu mäso spolu s baklažánom, paradajkami a inou zeleninou krásne zmäkne a stane sa krehkým.
Ingrediencie:
- Baklažány: 2-3 kusy
- Soľ: podľa chuti
- Hovädzie mäso: 800 g
- Zemiaky: 4-5 kusov
- Paradajky: 3-5 kusov
- Papriky: 2-3 kusy
- Cibuľa: 3-4 kusy
- Rastlinný olej: 70 ml
- Tuk (tvaroh): 50 g
- Korenie: podľa chuti
- Bylinky: 50-100 g
- Cesnak: 3 strúčiky
- Mleté čierne korenie: podľa chuti
Postup:
- Baklažány nakrájame na väčšie kúsky, osolíme a necháme 30 minút odpočívať. Baklažán opláchnite a osušte papierovými utierkami.
- Mäso, zemiaky, paradajky a papriku nakrájajte na stredne veľké kúsky a cibuľu na polovice alebo štvrtiny. Namiesto hovädzieho mäsa môžete použiť aj baraninu.
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte olej. Mäso opekajte 4 – 5 minút a potom ho odložte na tanier.
- Postupne osmažte baklažán, zemiaky, papriku a cibuľu a každú dávku smažte 4 – 5 minút. Potom zeleninu vyberte a preložte na tanier.
- Do hrncov vložte vrstvy mäsa, cibule, baklažánu, zemiakov, paradajok a papriky. Každú vrstvu osolíme a okoreníme a pridáme trochu tuku. Tuk môžete nahradiť maslom alebo nesolenou masťou.
- Navrch nasypte nasekané bylinky, cesnak a čierne korenie.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne hodinu a pol, kým mäso nezmäkne.