Počas dovolenky v Provence som nejedol sendviče s ničím iným. Vyprosila som si recept od mojej francúzskej hostiteľky.

Recept

Tapenáda, čo je olivová pasta, je skvelá ako nátierka na chlieb. Jej príprava je veľmi jednoduchá a jej bohatá, pikantná chuť si získala srdcia gurmánov na celom svete. Je to chutná alternatíva ku klasickým nátierkam, ako sú vaječná alebo syrová. Vždy, keď ju doma pripravím, rýchlo zmizne zo stola.

Odkiaľ tapenáda pochádza? Pred mojou dovolenkou v Provence som si myslel, že tapenáda je španielska špecialita. Môj manžel zasa tvrdil, že pochádza z Grécka, pretože olivy a grécka kuchyňa sú neodmysliteľne spojené. Boli sme však prekvapení, keď sme zistili, že tapenáda v skutočnosti pochádza z juhovýchodného Francúzska.

Tapenáda je pochúťka Hoci je dnes známa a obľúbená po celom svete, jej história siaha až do 18. storočia, keď sa o nej objavili prvé zmienky. Jednoduchá zmes olív, kapár, ančovičiek a olivového oleja dokonale zodpovedala chutiam obyvateľov Provensálska, ktorí už po stáročia oceňujú morské plody a kvalitu olivového oleja.

Recept na tapenádu je veľmi jednoduchý na prípravu. Francúzsky hostiteľ, u ktorého som býval, ju pripravoval takmer každý deň. Na konci dovolenky som ju prosila o recept, ktorý si teraz s radosťou pripravujem vo svojej kuchyni.

Na dovolené v Provence jsem nejedl sendviče s ničím jiným. Vyprosila jsem si recept od francouzské hostitelky.

Ingrediencie:

  • 200 g čiernych olív bez kôstok
  • 2 polievkové lyžice kvalitného olivového oleja
  • 1 olúpaný strúčik cesnaku
  • štipka provensálskych byliniek
  • 1 čajová lyžička nasekanej čerstvej bazalky
  • 2 polievkové lyžice vlašských orechov
  • Voliteľne: 1 čajová lyžička kapary, 2 sardelové filé
  • Korenie podľa chuti

Postup:

  1. Z olív scedíme nálev.
  2. Oriešky zľahka opražíme na suchej panvici, aby sa zvýraznila ich chuť.
  3. Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu. Ak máte radi textúru s kúskami, nechajte niekoľko olív vcelku alebo ich len nahrubo nasekajte.
  4. Podľa chuti dochuťte čerstvo mletým korením.


Hotovú tapenádu podávajte s obľúbeným chlebom, napríklad bagetou alebo krutónmi, alebo ju použite ako prílohu k mäsu či syrom.

Na dovolené v Provence jsem nejedl sendviče s ničím jiným. Vyprosila jsem si recept od francouzské hostitelky.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár