Cícerová nátierka je skvelou voľbou, ak hľadáte zdravé a výživné raňajky, ktoré sa rýchlo a jednoducho pripravia. Táto cícerová nátierka bohatá na rastlinné bielkoviny a vlákninu je ideálna nielen na raňajky, ale aj ako ľahká večera alebo desiata. Cícer je tiež vynikajúcim zdrojom živín, ktoré podporujú trávenie a prispievajú k pocitu sýtosti.
Ingrediencie na rýchlu cícerovú nátierku
Na prípravu tejto jednoduchej a zdravej cícerovej nátierky budete potrebovať tieto suroviny:
- 150 g cíceru (konzervovaného alebo predvareného)
- 50 g smotanového syra (pre ľahšiu verziu môžete nahradiť bielym jogurtom)
- 2 PL olivového oleja
- 2-3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 20-30 g vlašských orechov (pre chuť)
- 30 g balkánskeho syra (nepovinné)
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- ¼ lyžičky kurkumy (nepovinné, pre farbu a zdravie)
- Chilli paprička alebo sezamové semienka na posypanie (nepovinné)
Ako pripraviť cícerovú nátierku
- Príprava surovín
Cizrnu scedíme z nálevu a dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou. Vložíme ju do misky a pridáme 1 strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, soľ, korenie, olivový olej a smotanový syr. Pre výraznejšiu chuť môžete pridať kurkumu alebo trochu chilli. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať aj balkánsky syr. - Miešanie nátierky
Na panvici nasucho opražte vlašské orechy, asi 3 – 5 minút, kým nie sú mäkké. Pridajte ich k cíceru a všetky ingrediencie rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Ak je nátierka príliš hustá, môžete pridať trochu viac olivového oleja alebo vody. Hotovú nátierku ochuťte podľa svojich preferencií a nakoniec ju posypte sezamovými semienkami alebo čerstvými bylinkami.
Ako podávať cícerovú nátierku
Cícerová nátierka je veľmi univerzálna a dá sa podávať na rôzne spôsoby. Výborne chutí s čerstvým chlebom, chrumkavým toastom alebo pita chlebom. Môžete ju podávať aj ako dip s čerstvou zeleninou alebo ju pridať ako nátierku na obľúbené krekery. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny vám cícerová nátierka dodá energiu na celé dopoludnie.
Výživová hodnota (na jednu porciu, približne 100 g nátierky)
- Kalórie: 180 kcal
- Bielkoviny: 6 g
- Tuky: 12 g (z toho nasýtené tuky: 2 g)
- Sacharidy: 13 g
- Vláknina: 4 g
- Sodík: 220 mg
Tipy na variácie cícerovej nátierky
- Vegánska verzia: namiesto smotanového syra použite rastlinný jogurt a vynechajte balkánsky syr.
- Pridajte zeleninu: Do nátierky môžete vmiešať sušené paradajky alebo papriku, ktoré jej dodajú zaujímavú chuť a farbu.
- Zadržanie: Cícerovú nátierku môžete skladovať v chladničke 2 – 3 dni. Pred podávaním ju môžete premiešať a pridať trochu oleja, ak sa vám zdá príliš hustá.
Cícerová nátierka je jednoduchý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac strukovín a dopriať si zdravé a chutné raňajky.
Viac článkov tu