Cícerová nátierka: rýchle a výživné raňajky

Cícerová nátierka s cesnakom, smotanovým syrom a vlašskými orechmi, ideálna na raňajky alebo ľahkú večeru. Recept

Cícerová nátierka je skvelou voľbou, ak hľadáte zdravé a výživné raňajky, ktoré sa rýchlo a jednoducho pripravia. Táto cícerová nátierka bohatá na rastlinné bielkoviny a vlákninu je ideálna nielen na raňajky, ale aj ako ľahká večera alebo desiata. Cícer je tiež vynikajúcim zdrojom živín, ktoré podporujú trávenie a prispievajú k pocitu sýtosti.

Ingrediencie na rýchlu cícerovú nátierku

Na prípravu tejto jednoduchej a zdravej cícerovej nátierky budete potrebovať tieto suroviny:

  • 150 g cíceru (konzervovaného alebo predvareného)
  • 50 g smotanového syra (pre ľahšiu verziu môžete nahradiť bielym jogurtom)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2-3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 20-30 g vlašských orechov (pre chuť)
  • 30 g balkánskeho syra (nepovinné)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • ¼ lyžičky kurkumy (nepovinné, pre farbu a zdravie)
  • Chilli paprička alebo sezamové semienka na posypanie (nepovinné)

Ako pripraviť cícerovú nátierku

  1. Príprava surovín
    Cizrnu scedíme z nálevu a dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou. Vložíme ju do misky a pridáme 1 strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, soľ, korenie, olivový olej a smotanový syr. Pre výraznejšiu chuť môžete pridať kurkumu alebo trochu chilli. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať aj balkánsky syr.
  2. Miešanie nátierky
    Na panvici nasucho opražte vlašské orechy, asi 3 – 5 minút, kým nie sú mäkké. Pridajte ich k cíceru a všetky ingrediencie rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Ak je nátierka príliš hustá, môžete pridať trochu viac olivového oleja alebo vody. Hotovú nátierku ochuťte podľa svojich preferencií a nakoniec ju posypte sezamovými semienkami alebo čerstvými bylinkami.

Ako podávať cícerovú nátierku

Cícerová nátierka je veľmi univerzálna a dá sa podávať na rôzne spôsoby. Výborne chutí s čerstvým chlebom, chrumkavým toastom alebo pita chlebom. Môžete ju podávať aj ako dip s čerstvou zeleninou alebo ju pridať ako nátierku na obľúbené krekery. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny vám cícerová nátierka dodá energiu na celé dopoludnie.

Výživová hodnota (na jednu porciu, približne 100 g nátierky)

  • Kalórie: 180 kcal
  • Bielkoviny: 6 g
  • Tuky: 12 g (z toho nasýtené tuky: 2 g)
  • Sacharidy: 13 g
  • Vláknina: 4 g
  • Sodík: 220 mg

Tipy na variácie cícerovej nátierky

  • Vegánska verzia: namiesto smotanového syra použite rastlinný jogurt a vynechajte balkánsky syr.
  • Pridajte zeleninu: Do nátierky môžete vmiešať sušené paradajky alebo papriku, ktoré jej dodajú zaujímavú chuť a farbu.
  • Zadržanie: Cícerovú nátierku môžete skladovať v chladničke 2 – 3 dni. Pred podávaním ju môžete premiešať a pridať trochu oleja, ak sa vám zdá príliš hustá.

Cícerová nátierka je jednoduchý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac strukovín a dopriať si zdravé a chutné raňajky.

Viac článkov tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár