Torta Cassata: sicílsky recept na lahodný dezert s krémom a šľahačkou

Recept

Cassata siciliana je lahodný koláč, ktorý kombinuje piškóty, krém, kandizované ovocie, čokoládu a pistácie.Tento recept pochádza zo Sicílie, kde je cassata jedným z najobľúbenejších dezertov.Pripravte si tento jedinečný krémový koláč doma podľa tohto jednoduchého postupu.

Ako pripraviť sicílsky koláč cassata?

Príprava tohto dezertu je jednoduchá, ak dodržíte niekoľko základných krokov. Výsledok vás odmení svojou jedinečnou chuťou a vzhľadom.

Postup prípravy:

Pečenie piškótového korpusu
Príprava krému s kandizovaným ovocím, čokoládou a pistáciami
Potiahnutie piškótového koláča krémom
Chladenie torty
Zdobenie šľahačkou a ďalšími prísadami

Recept na sicílsky koláč Cassata

Hoci sa príprava môže zdať zložitá, existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete ľahko dodržať. Na prípravu torty je vhodné vyhradiť si dostatok času, najmä na jej riadne vychladnutie. Koláč je plný chutí, ktoré sa nádherne spájajú, a použité prísady, ako sú mleté mandle a kandizované ovocie, mu dodávajú originálny charakter.

Potrebné ingrediencie:

Na piškótový koláč:

200 g cukru
200 g pšeničnej múky
200 ml vody
6 vajec


Na krém:
800 g ricotty
300 g nakrájaného kandizovaného ovocia
280 g cukru
200 ml vody
150 g nasekanej horkej čokolády
100 g nasekaných pistácií
1 vanilkový struk
1 plochá čajová lyžička škorice


Na šľahačku:
500 ml smotany na šľahanie (30 % tuku)
50 g práškového cukru


Tiež:
135 ml likéru Maraschino (možno nahradiť višňovou vodkou, rumom alebo likérom Amaretto)

Príprava torty:

Príprava piškótového koláča:
V hrnci zvaríme vodu. Vajíčka a cukor vložte do misy postavenej nad hrniec s vodou a šľahajte metličkou nad parou 10 minút, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Potom misku odstráňte z hrnca a nechajte zmes mierne vychladnúť.
Postupne primiešavajte múku, kým sa všetko nespojí do hladkého cesta.
Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre pri 170 °C približne 40 minút. Po upečení nechajte piškótu vychladnúť a rozrežte ju na dve rovnaké vrstvy.

Príprava krému:
V hrnci zvaríme vodu s cukrom a pridáme semienka z vanilkového struku. Zahrievajte asi 10 minút, potom vypnite oheň a nechajte zmes vychladnúť.
Do mierne teplého vanilkového sirupu pridáme ricottu, škoricu, nasekanú čokoládu, kandizované ovocie a pistácie. Všetko dôkladne premiešajte.

Zostavenie koláča:
Vrchnú vrstvu piškótovej torty namočte do likéru Maraschino (alebo iného alkoholu, alebo zmesi vody, citrónovej šťavy a cukru).
Spodnú vrstvu piškót položíme do tortovej formy, potrieme pripraveným krémom a prikryjeme druhou vrstvou piškót.
Tortu vložte na 4 hodiny do chladničky, aby sa dobre schladila a stuhla.

Zdobenie:
Šľahačku vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha.
Vychladnutý koláč vyberieme z formy a šľahačku rozotrieme po celej ploche a bokoch.
Nakoniec tortu ozdobíme kandizovaným ovocím, nasekanými pistáciami alebo orechmi podľa chuti, prípadne nastrúhanou bielou čokoládou.

Tipy na zdobenie:

Pre ešte efektnejší vzhľad tortu posypte strúhanou bielou čokoládou, nasekanými vlašskými alebo lieskovými orechmi a pridajte kandizované čerešne a lístky mäty. Tento lahodný a krémový dezert je ideálny na slávnostné príležitosti a ako sladká bodka pri rodinných stretnutiach.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár