Holuby: tradičný recept s mäsovou náplňou

Holuby – plnené kapustné listy s mäsovou náplňou, podávané s paradajkovou omáčkou a varenými zemiakmi. Recept

Holuby alebo tiež plnené kapustné listy sú jedným z tradičných jedál strednej a východnej Európy. Tento recept spája chutnú mäsovú zmes, voňavé korenie a jemné kapustové listy, to všetko podávané s bohatou paradajkovou omáčkou. Holuby sú ideálnou voľbou na rodinný obed alebo večeru, ktorou potešíte každého.

Ingrediencie

  • Na kapustové listy:
    • 1 biela kapusta
    • 1 liter mäsového vývaru
  • Mäsová náplň:
    • 1 kg mletého mäsa (hovädzie a bravčové)
    • 200 g varenej ryže
    • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
    • 0,5 čajovej lyžičky oregana
    • 0,5 čajovej lyžičky tymiánu
    • 0,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
    • 0,25 lyžičky chilli
    • 0,5 čajovej lyžičky soli
  • Paradajková omáčka:
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
    • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
    • 0,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
    • 0,5 čajovej lyžičky soli
    • 0,5 čajovej lyžičky sušenej bazalky
    • 1 liter pasírovaných paradajok

Ako pripraviť holuby

  1. Príprava kapusty
    Z hlávky kapusty odrežte stopku a ponorte ju do vriacej vody. Varte približne 10 minút, kým listy nezmäknú. Potom ich postupne oddeľte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  2. Príprava mäsovej náplne
    V miske zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu, osmaženú cibuľu, oregano, tymián, korenie, chilli a soľ. Vytvorte homogénnu zmes, ktorá bude držať pohromade.
  3. Plnenie a stáčanie listov
    Z každého zeleného listu odrežte hrubé rebro, aby sa dal ľahšie zrolovať. Na každý list dáme lyžicu plnky, list preložíme a pevne zvinieme.
  4. Upečte holuby
    Hotové závitky vložte do hrnca, zalejte mäsovým vývarom a varte na miernom ohni približne 1 hodinu.
  5. Príprava paradajkovej omáčky
    Na olivovom oleji orestujeme cibuľu do zlatista, pridáme cesnak, korenie, soľ a bazalku. Potom prilejte pasírované paradajky a varte na miernom ohni, kým omáčka mierne nezhustne.
  6. Podávanie
    Hotové holuby prelejte paradajkovou omáčkou a podávajte s varenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Výživová hodnota (na porciu)

  • Kalórie: 450 kcal
  • Bielkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 30 g
  • Tuk: 22 g
  • Vláknina: 4 g
  • Sodík: 800 mg

Tipy na najlepšie holuby

  • Použite kvalitné mleté mäso, ideálne zmes hovädzieho a bravčového mäsa pre bohatšiu chuť.
  • Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do omáčky trochu smotany.
  • Holuby môžete pripraviť vopred a neskôr ich ohriať, ich chuť bude ešte lepšia.

Holuby sú dokonalým príkladom tradičnej domácej kuchyne. Ľahko sa pripravujú, suroviny sú ľahko dostupné a výsledok je chutný a výživný. Vyskúšajte tento recept na holuby s mäsovou náplňou a doprajte si doma kúsok tradičného kulinárskeho umenia.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár