Holuby alebo tiež plnené kapustné listy sú jedným z tradičných jedál strednej a východnej Európy. Tento recept spája chutnú mäsovú zmes, voňavé korenie a jemné kapustové listy, to všetko podávané s bohatou paradajkovou omáčkou. Holuby sú ideálnou voľbou na rodinný obed alebo večeru, ktorou potešíte každého.
Ingrediencie
- Na kapustové listy:
- 1 biela kapusta
- 1 liter mäsového vývaru
- Mäsová náplň:
- 1 kg mletého mäsa (hovädzie a bravčové)
- 200 g varenej ryže
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 0,5 čajovej lyžičky oregana
- 0,5 čajovej lyžičky tymiánu
- 0,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 0,25 lyžičky chilli
- 0,5 čajovej lyžičky soli
- Paradajková omáčka:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 0,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 0,5 čajovej lyžičky soli
- 0,5 čajovej lyžičky sušenej bazalky
- 1 liter pasírovaných paradajok
Ako pripraviť holuby
- Príprava kapusty
Z hlávky kapusty odrežte stopku a ponorte ju do vriacej vody. Varte približne 10 minút, kým listy nezmäknú. Potom ich postupne oddeľte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke. - Príprava mäsovej náplne
V miske zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu, osmaženú cibuľu, oregano, tymián, korenie, chilli a soľ. Vytvorte homogénnu zmes, ktorá bude držať pohromade. - Plnenie a stáčanie listov
Z každého zeleného listu odrežte hrubé rebro, aby sa dal ľahšie zrolovať. Na každý list dáme lyžicu plnky, list preložíme a pevne zvinieme. - Upečte holuby
Hotové závitky vložte do hrnca, zalejte mäsovým vývarom a varte na miernom ohni približne 1 hodinu. - Príprava paradajkovej omáčky
Na olivovom oleji orestujeme cibuľu do zlatista, pridáme cesnak, korenie, soľ a bazalku. Potom prilejte pasírované paradajky a varte na miernom ohni, kým omáčka mierne nezhustne. - Podávanie
Hotové holuby prelejte paradajkovou omáčkou a podávajte s varenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Výživová hodnota (na porciu)
- Kalórie: 450 kcal
- Bielkoviny: 25 g
- Sacharidy: 30 g
- Tuk: 22 g
- Vláknina: 4 g
- Sodík: 800 mg
Tipy na najlepšie holuby
- Použite kvalitné mleté mäso, ideálne zmes hovädzieho a bravčového mäsa pre bohatšiu chuť.
- Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do omáčky trochu smotany.
- Holuby môžete pripraviť vopred a neskôr ich ohriať, ich chuť bude ešte lepšia.
Holuby sú dokonalým príkladom tradičnej domácej kuchyne. Ľahko sa pripravujú, suroviny sú ľahko dostupné a výsledok je chutný a výživný. Vyskúšajte tento recept na holuby s mäsovou náplňou a doprajte si doma kúsok tradičného kulinárskeho umenia.