Jablkový koláč s rumom a škoricou je dokonalý dezert, ktorý spája tradičnú chuť jabĺk s jemnou vôňou rumu a hrejivým dotykom škorice. Tento recept je ideálny na jesenné večery, rodinné stretnutia alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo sladké. Poďme si krok za krokom prečítať návod na prípravu tohto neodolateľného koláča.
Contents
Ingrediencie na jablkový koláč s rumom a škoricou
- Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vajce
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- 250 g masla
- Na náplň:
- 1,5 kg jabĺk
- 4 lyžice masla
- 1 citrón (kôra a šťava)
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 2 polievkové lyžice rumu
Ako pripraviť jablkový koláč s rumom a škoricou
- Pripravte si cesto
Do misy preosejeme hladkú múku a zmiešame ju s práškom do pečiva, cukrom a škoricou. Pridáme nakrájané maslo, vajcia a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 30 minút vychladiť do chladničky. - Pripravte si náplň
Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Z jabĺk vytlačíme šťavu a podusíme ich na masle. K jablkám pridáme šťavu a kôru z citróna, rum, cukor a škoricu. Zmes nechajte vychladnúť. - Predpečieme spodnú časť cesta.
Predhrejte rúru na 200 °C a vymažte plech (18×25 cm) maslom. Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte, položte na plech, popichajte vidličkou a predpečte 15 minút. - Zostavte koláč
Na predpečené cesto rovnomerne rozotrite jablkovo-rumovú náplň. Rozvaľkajte druhú polovicu cesta, položte ju na náplň, popichajte vidličkou a pečte ďalších 20 minút dozlatista. - Podávanie
Koláč po upečení nechajte mierne vychladnúť. Nakrájame na plátky, posypeme práškovým cukrom a podávame.
Nutričné hodnoty (na jednu porciu, na 15 porcií):
- Kalórie: 260 kcal
- Bielkoviny: 3 g
- Sacharidy: 40 g
- Tuky: 10 g
- Vláknina: 2 g
Pustite sa do pečenia a nechajte svoj domov voňať škoricou a čerstvými jablkami!