Je to horšie ako panga a losos, ale Poliaci to jedia. Vyhýbajte sa týmto rybám, ako je to len možné

Blog

Ryby sú obľúbené najmä v piatok, ale niektorým druhom by ste sa mali vyhýbať. Niektoré z nich sú nezdravé a ich konzumácia môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Jedna konkrétna ryba je pre naše zdravie obzvlášť nebezpečná.

Ryby v našej strave

Piatok je často dňom, keď si doprajeme ryby – vyprážané, pečené alebo vo forme rybej polievky. Ryby nie sú len tradičným jedlom počas sviatkov, ale mali by byť súčasťou nášho bežného jedálnička. Podľa odporúčaní Štátneho zdravotného ústavu a Európskej kardiologickej spoločnosti by sme mali ryby jesť dvakrát týždenne.

Ryby sú cenným zdrojom zdravých tukov, najmä omega-3 mastných kyselín, a kvalitných bielkovín. Konzumácia rýb pomáha posilňovať kardiovaskulárny systém a pomáha predchádzať rakovine, demencii a depresii. Nie všetky ryby sú však vhodné na konzumáciu. Okrem pangasia a lososa, ktoré sa často spomínajú v súvislosti s nebezpečenstvom, existuje ešte jedna ryba, ktorá je sporná kvôli podmienkam, v ktorých sa chová.

Vyhnite sa konzumácii tilapií z týchto fariem

Tilapia je druhou najobľúbenejšou rybou chovanou na farmách na svete. Tilapie, ktoré sa chovajú mimo Európskej únie, však často žijú vo veľmi zlých podmienkach. Voda, v ktorej sa chovajú, môže byť kontaminovaná toxickými látkami, ako je olovo a karcinogénna ortuť. Tento problém sa týka fariem v krajinách ako Egypt, Thajsko, Indonézia a Filipíny.

Ryby z týchto fariem sú často kŕmené zmesami nízkej kvality, ktoré môžu obsahovať hydinové výkaly alebo zvyšky bravčového mäsa. Krmivo je často doplnené hormónmi na urýchlenie rastu a ryby sú často napustené antibiotikami. Odpad z týchto fariem sa bežne dostáva do životného prostredia, čím sa zvyšuje ich negatívny vplyv.

Tilapia z Európy: odporúčané farmy

Nikdy nekupujte mrazené tilapie z neeurópskych fariem, najmä z Ázie. Namiesto toho si vyberte ryby, ktoré sú chované v ekologických podmienkach v Európe. Tilapie z európskych fariem žijú v udržateľnom prostredí s uzavretým okruhom filtrovanej vody a nie sú kŕmené hormónmi. V Poľsku je možné kúpiť čerstvé tilapie priamo z miestnych fariem.

Tilapia je výživná, chudá a ľahko stráviteľná ryba. Obsahuje veľké množstvo fosforu a selénu, má málo kostí a jemné mäso bez typického rybieho zápachu. Odporúča sa ju vyprážať s cesnakom alebo piecť, aby sa naplno využila jej jemná chuť.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár

  1. PraziQuanTellO

    Ryba obsahuje opistorchov, nemala by sa jesť.

    Odgovori