Karibské dusené hovädzie mäso je výnimočné svojím sladko-pikantným profilom, ktorý je obohatený výrazným korením a farebnou zeleninou. Hovädzie mäso v kombinácii s fazuľou, paprikou a paradajkovým pretlakom dodáva dusenému mäsu jedinečnú karibskú atmosféru. Toto exotické dusené hovädzie mäso sa pripravuje najlepšie pomaly, aby sa chute dokonale prepojili. Môže sa podávať s ryžou basmati alebo čerstvým chlebom.
Prísady na karibské dusené hovädzie mäso
Na prípravu karibského duseného hovädzieho mäsa budete potrebovať:
- 750 g hovädzieho mäsa (nakrájaného na kocky)
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 1 veľkú mrkvu (nakrájanú na kocky)
- 1 zemiak (nakrájaný na kocky)
- 100 g červenej fazule z konzervy
- 3 červené papriky (nakrájané na pásiky)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 8 strúčikov cesnaku (rozdrvených)
- 2 stonky zeleru (nakrájané)
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice čerstvého tymiánu (nasekaného)
- 1 čajová lyžička nového korenia
- 1 lyžička olivového oleja
- 2 šálky vody
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy karibského duseného hovädzieho mäsa
- Príprava hovädzieho mäsa a zeleniny
Hovädzie mäso nakrájajte na kocky. Mrkvu, zemiaky, zeler a papriku nakrájajte na kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak rozdrvte. Pripravte si všetky prísady tak, aby ste ich mali po ruke. - Pečenie mäsa a zeleniny
Vo veľkej hlbokej panvici alebo hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte hovädzie mäso a opekajte ho dozlatista. Keď je mäso opečené, vyberte ho na tanier a na tom istom oleji orestujte cibuľu, cesnak a ostatnú zeleninu. Pridajte nové korenie a tymián, aby zmes získala aromatickú chuť. - Varenie guláša s paradajkovým pretlakom
Keď cibuľa zosklovatie, vráťte do hrnca opečené hovädzie mäso a pridajte fazuľu, nakrájané zemiaky, paradajkový pretlak a všetko dobre premiešajte. Prilejte vývar a dve šálky vody, premiešajte a prikryte pokrievkou. - Pomalé varenie
Guláš varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny, aby sa chute dobre spojili a mäso bolo mäkké. Priebežne kontrolujte hladinu tekutiny a v prípade potreby doplňte vodu. Pred podávaním ochutnajte, podľa chuti osoľte a podávajte s ryžou basmati alebo čerstvým chlebom.
Výživová hodnota (na 1 porciu, približne 350 g)
- Kalórie: 320 kcal
- Bielkoviny: 22 g
- Tuk: 12 g (z toho nasýtené tuky: 4 g)
- Sacharidy: 28 g
- Vláknina: 5 g
- Sodík: 600 mg
Tipy na prípravu karibského duseného hovädzieho mäsa
- Exotické korenie: ak máte radi pikantnú chuť, pridajte trochu chilli alebo kajenského korenia.
- Alternatívy: Namiesto fazule môžete použiť čiernu fazuľu alebo hrášok.
- Zelenina: okrem papriky môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad cuketu alebo paradajky, ktoré dodajú dusenému mäsu ďalšiu vrstvu chuti.
Karibské dusené hovädzie mäso s fazuľou a zeleninou je skvelý spôsob, ako si vychutnať exotické chute v pohodlí domova. Toto jedlo poteší svojou chuťou a vôňou každého, kto má chuť na niečo nezvyčajné a sýte.
Viac článkov tu