Koktail „Jesenná sila“: tekvicu používam inak, ako si väčšina ľudí myslí.

Recept

S príchodom chladných dní a úbytkom energie na jeseň je dôležité zvoliť správne kroky v kuchyni. Správne recepty a ingrediencie na posilnenie imunity vám pomôžu zostať zdravý a fit počas celej zimy. Jedným z takýchto tipov je jesenné žlté smoothie, ktoré je nielen chutné, ale aj plné vitamínov.

Základným prvkom tohto smoothie je tekvica, ktorá je typickou jesennou ingredienciou. Na rozdiel od bežného používania tekvice ju nemusíte variť. Pižmová tekvica v kombinácii s ovocím, ako je banán alebo ananás, vytvára výživnú vitamínovú bombu, ktorá osvieži a posilní váš organizmus. Toto smoothie je ideálne na posilnenie imunity a udržanie kondície počas sychravých jesenných dní.

Prečo jesť tekvicu?

Tekvica nie je len jesenná dekorácia, ale skutočný prírodný poklad plný vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A vo forme betakaroténu, ktorý je nevyhnutný pre zdravie očí a pokožky. Tekvica je tiež bohatá na vitamíny C a E, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty, pomáhajú posilňovať imunitný systém a chrániť bunky pred poškodením. Okrem toho poskytuje dôležité minerálne látky, ako sú draslík, horčík a železo, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému a k udržaniu rovnováhy elektrolytov. Vďaka týmto vlastnostiam je tekvica nielen chutná, ale aj veľmi prospešná súčasť každodennej stravy.

Ďalšia časť článku pod videom

Surová tekvica – ako ju konzumovať

Tekvica sa zvyčajne podáva varená, pečená alebo marinovaná, ale málokto vie, že sa dá jesť aj surová. Surová tekvica má mnoho zdravotných výhod, ale vyžaduje si správnu prípravu a výber správnych odrôd. Najlepšou voľbou je jedlá odroda, napríklad tekvica Hokkaido, ktorá má jemnú dužinu a nemusí sa variť. Vhodná je aj tekvica pižmová, ktorú je však potrebné dôkladne ošúpať. Konzumáciou surovej tekvice získate celé spektrum vitamínov a minerálov bez toho, aby ste pri varení stratili niektoré prospešné látky.

Recept na „Muškátový koktail“

Tento krémový, žltý a lahodný kokteil je ideálny na raňajky alebo neskorú desiatu. Z nižšie uvedeného receptu vystačíte na jednu porciu, ale ingrediencie môžete ľahko zdvojnásobiť alebo strojnásobiť na viac porcií.

  • 100 g muškátového orecha
  • 150 g čerstvého ananásu
  • 1 veľký banán
  • 200 ml mlieka (môže byť rastlinné)
  • Voliteľné: kurkuma alebo škorica podľa chuti
  • Voliteľné: med alebo javorový sirup na osladenie

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár