Smotanové pirohy sú tradičným jedlom, ktoré je obľúbené nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách. Tento recept na krémové pirohy s chutnou slaninovou náplňou a jemnou smotanou je ideálnou voľbou na sýty a chutný obed. Vďaka jednoduchej príprave si môžete vychutnať domáce jedlo plné autentických chutí.
Contents
Ingrediencie na krémové pirohy
- Na cesto:
- Zemiaky: 400 g zemiakov
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce (veľkosť L)
- 0,5 čajovej lyžičky soli
- Na náplň:
- 300 g zemiakov
- 150 g slaniny
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Na záver:
- Vložte 250 ml smotany na šľahanie.
- 100 g masla
- štipka soli
Ako pripraviť krémové pirohy
- Príprava náplne
Zemiaky uvarte v šupke, potom ich ošúpte. Polovicu zemiakov (300 g) roztlačte v miske. Slaninu nakrájanú na kocky opečieme na panvici do chrumkava. Slaninu a lyžicu tuku pridáme k zemiakom. Plnku ochutíme soľou a korením, premiešame a necháme vychladnúť. - Príprava cesta
Zvyšné zemiaky ošúpeme a nastrúhame na valček posypaný múkou. Pridáme vajcia a soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto. - Tvarovanie pirohov
Cesto rozvaľkajte na tenký plát. Pomocou pohára alebo vykrajovačky na sušienky vykrajujte okrúhle kolieska. Na každé koliesko dajte trochu plnky, preložte na polovicu a okraje pevne stlačte prstami, vidličkou alebo nožom. - Pečenie pirohov
Pierogy vložte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich asi 5 minút. Uvarené pirohy preložíme do misky, premiešame s rozpusteným maslom (50 g) a udržiavame v teple. - Dokončite a podávajte
Zohrejte smotanu so zvyšným maslom (50 g) a štipkou soli. Pirohy na tanieroch polejeme smotanovou omáčkou. Okamžite podávajte.
Výživové hodnoty (na porciu, približne 4 porcie)
- Kalórie: 450 kcal
- Bielkoviny: 10 g
- Tuk: 25 g
- Sacharidy: 45 g
- Vláknina: 3 g
- Sodík: 600 mg
Prečo vyskúšať krémové koláčiky?
Krémové koláče sú nielen chutné, ale aj ľahko prispôsobiteľné. Môžete ich pripraviť s rôznymi náplňami podľa chuti, napríklad so syrom alebo kapustou. Vďaka svojej bohatosti a krémovej omáčke sú ideálnou voľbou na rodinný obed alebo tradičný slávnostný stôl.
Vyskúšajte tento recept na krémové koláče a objavte čaro tradičnej kuchyne!