Krémové pirohy: klasický recept na obed

Krémové pirohy so smotanou a slaninou na tanieri. Recept

Smotanové pirohy sú tradičným jedlom, ktoré je obľúbené nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách. Tento recept na krémové pirohy s chutnou slaninovou náplňou a jemnou smotanou je ideálnou voľbou na sýty a chutný obed. Vďaka jednoduchej príprave si môžete vychutnať domáce jedlo plné autentických chutí.

Ingrediencie na krémové pirohy

  • Na cesto:
    • Zemiaky: 400 g zemiakov
    • 200 g polohrubej múky
    • 1 vajce (veľkosť L)
    • 0,5 čajovej lyžičky soli
  • Na náplň:
    • 300 g zemiakov
    • 150 g slaniny
    • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Na záver:
    • Vložte 250 ml smotany na šľahanie.
    • 100 g masla
    • štipka soli

Ako pripraviť krémové pirohy

  1. Príprava náplne
    Zemiaky uvarte v šupke, potom ich ošúpte. Polovicu zemiakov (300 g) roztlačte v miske. Slaninu nakrájanú na kocky opečieme na panvici do chrumkava. Slaninu a lyžicu tuku pridáme k zemiakom. Plnku ochutíme soľou a korením, premiešame a necháme vychladnúť.
  2. Príprava cesta
    Zvyšné zemiaky ošúpeme a nastrúhame na valček posypaný múkou. Pridáme vajcia a soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto.
  3. Tvarovanie pirohov
    Cesto rozvaľkajte na tenký plát. Pomocou pohára alebo vykrajovačky na sušienky vykrajujte okrúhle kolieska. Na každé koliesko dajte trochu plnky, preložte na polovicu a okraje pevne stlačte prstami, vidličkou alebo nožom.
  4. Pečenie pirohov
    Pierogy vložte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich asi 5 minút. Uvarené pirohy preložíme do misky, premiešame s rozpusteným maslom (50 g) a udržiavame v teple.
  5. Dokončite a podávajte
    Zohrejte smotanu so zvyšným maslom (50 g) a štipkou soli. Pirohy na tanieroch polejeme smotanovou omáčkou. Okamžite podávajte.

Výživové hodnoty (na porciu, približne 4 porcie)

  • Kalórie: 450 kcal
  • Bielkoviny: 10 g
  • Tuk: 25 g
  • Sacharidy: 45 g
  • Vláknina: 3 g
  • Sodík: 600 mg

Prečo vyskúšať krémové koláčiky?

Krémové koláče sú nielen chutné, ale aj ľahko prispôsobiteľné. Môžete ich pripraviť s rôznymi náplňami podľa chuti, napríklad so syrom alebo kapustou. Vďaka svojej bohatosti a krémovej omáčke sú ideálnou voľbou na rodinný obed alebo tradičný slávnostný stôl.

Vyskúšajte tento recept na krémové koláče a objavte čaro tradičnej kuchyne!

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár