Lekvárové buchty sú obľúbeným tradičným slovenským zákuskom z mäkkého, nadýchaného cesta, plneným bohatým slivkovým lekvárom. Tieto sladké buchty sú ideálne na rodinné stretnutia alebo ako príjemné pohostenie na príjemné popoludnie. V tomto článku nájdete recept krok za krokom, tipy na dokonalé lekvárové buchty a ich výživovú hodnotu.
Contents
Ingrediencie
- Na cesto:
- 1 šálku (250 ml) vlažného mlieka
- 0,5 kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného droždia)
- 2 šálky (500 g) hladkej múky
- 1 štipka soli
- 0,5 šálky kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 0,5 šálky rastlinného oleja
- Na náplň:
- 3/4 šálky slivkového lekváru (alebo iného ovocného lekváru)
- Na polevu:
- Na posypanie: práškový cukor
Ako pripraviť Lekvárové Buchty
- Aktivujte droždie
V malej miske zmiešajte vlažné mlieko s rozdrobeným droždím, lyžičkou cukru a dvoma lyžicami múky. Nechajte odstáť 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky. - Pripravte cesto
Vo veľkej miske zmiešajte zvyšnú múku, cukor a soľ. Pridajte vajcia, zmes droždia a polovicu oleja. Hnetieme, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Prikryte ho a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu. - Vytvarujte buchty
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1 cm. Nakrájajte ho na 15 – 20 štvorcov. Do stredu každého štvorca dajte lyžičku slivkového lekváru, rohy preložte cez náplň a okraje pevne uzavrite, aby vznikla buchta. - Naaranžujte a upečte
Buchty položte na vymastený plech švom nadol. Nechajte ich ešte 30 minút kysnúť. Vrchnú časť potrieme zvyšným olejom a pečieme pri teplote 180 °C 25-30 minút alebo dozlatista. - Podávajte a vychutnajte si
Čerstvo upečené buchty posypte práškovým cukrom, kým sú ešte teplé. Podávajte ako dezert alebo občerstvenie.
Výživová hodnota (na jednu porciu, približne 150 g)
- Kalórie: 290 kcal
- Sacharidy: 50 g
- Bielkoviny: 6 g
- Tuk: 8 g
- Vláknina: 1 g
Tento tradičný slovenský dezert je obľúbený nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre svoju jednoduchosť a všestrannosť. Lekvárové buchty si môžete vychutnať teplé alebo pri izbovej teplote, čo z nich robí ideálnu pochúťku na každú príležitosť.
Viac článkov tu