Lekvárové Buchty: Tradičné slovenské sladké buchty

Pães doces tradicionais eslovacos recheados com geleia de ameixa e polvilhados com açúcar de confeiteiro. Recept

Lekvárové buchty sú obľúbeným tradičným slovenským zákuskom z mäkkého, nadýchaného cesta, plneným bohatým slivkovým lekvárom. Tieto sladké buchty sú ideálne na rodinné stretnutia alebo ako príjemné pohostenie na príjemné popoludnie. V tomto článku nájdete recept krok za krokom, tipy na dokonalé lekvárové buchty a ich výživovú hodnotu.

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 1 šálku (250 ml) vlažného mlieka
    • 0,5 kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného droždia)
    • 2 šálky (500 g) hladkej múky
    • 1 štipka soli
    • 0,5 šálky kryštálového cukru
    • 2 vajcia
    • 0,5 šálky rastlinného oleja
  • Na náplň:
    • 3/4 šálky slivkového lekváru (alebo iného ovocného lekváru)
  • Na polevu:
    • Na posypanie: práškový cukor

Ako pripraviť Lekvárové Buchty

  1. Aktivujte droždie
    V malej miske zmiešajte vlažné mlieko s rozdrobeným droždím, lyžičkou cukru a dvoma lyžicami múky. Nechajte odstáť 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky.
  2. Pripravte cesto
    Vo veľkej miske zmiešajte zvyšnú múku, cukor a soľ. Pridajte vajcia, zmes droždia a polovicu oleja. Hnetieme, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Prikryte ho a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
  3. Vytvarujte buchty
    Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1 cm. Nakrájajte ho na 15 – 20 štvorcov. Do stredu každého štvorca dajte lyžičku slivkového lekváru, rohy preložte cez náplň a okraje pevne uzavrite, aby vznikla buchta.
  4. Naaranžujte a upečte
    Buchty položte na vymastený plech švom nadol. Nechajte ich ešte 30 minút kysnúť. Vrchnú časť potrieme zvyšným olejom a pečieme pri teplote 180 °C 25-30 minút alebo dozlatista.
  5. Podávajte a vychutnajte si
    Čerstvo upečené buchty posypte práškovým cukrom, kým sú ešte teplé. Podávajte ako dezert alebo občerstvenie.

Výživová hodnota (na jednu porciu, približne 150 g)

  • Kalórie: 290 kcal
  • Sacharidy: 50 g
  • Bielkoviny: 6 g
  • Tuk: 8 g
  • Vláknina: 1 g

Tento tradičný slovenský dezert je obľúbený nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre svoju jednoduchosť a všestrannosť. Lekvárové buchty si môžete vychutnať teplé alebo pri izbovej teplote, čo z nich robí ideálnu pochúťku na každú príležitosť.

Viac článkov tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár