Makové šúľance s ovocnou omáčkou sú tradičným sladkým jedlom, ktoré milujú ľudia všetkých generácií. Kombinácia jemného tvarohového cesta, sladkého mletého maku a aromatickej ovocnej omáčky prináša dokonalú chuťovú harmóniu. Tento recept vás krok za krokom prevedie prípravou šúľancov, ktoré si zamiluje celá rodina.
Contents
Ingrediencie
- Na prípravu šúľancov:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 180 g polohrubej múky
- 1 štipka soli
- 1 vajce
- Na ovocnú omáčku:
- 200 g mrazeného lesného ovocia
- 3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
- 50 g kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica medu
- 0,5 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 štipka muškátového orieška
- Na záver:
- 4 polievkové lyžice masla
- 80 g mletého maku
- 2 lyžice práškového cukru
Ako pripraviť makovú šúľanku s ovocnou omáčkou
- Pripravte si ovocnú omáčku
V hrnci priveďte do varu mrazené bobuľové ovocie, cukor, med a pomarančovú šťavu. Varíme na miernom ohni, kým sa ovocie nezačne rozpadávať. Odstavíme z ohňa a pridáme mletú škoricu a štipku muškátového orieška. Ak dávate prednosť hladkej konzistencii, môžete omáčku precediť cez jemné sitko. - Vypracujte cesto na šulanese.
Z tvarohu, múky, soli a vajca vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdeľte na štyri časti a každú rozvaľkajte na valec. Cesto nakrájame na menšie kúsky a rukami z nich vytvarujeme šulance. - Uvarte šulance
Šulance vložte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte 5 minút. Potom ich pomocou dierkovanej naberačky preložte do misy. - Dochucovanie a podávanie
Horúce šúľance premiešajte s rozpusteným maslom, mletým makom a práškovým cukrom. Na tanieri ich polejeme vlažnou ovocnou omáčkou a ihneď podávame.
Výživové hodnoty (na porciu):
- Kalórie: 380 kcal
- Bielkoviny: 12 g
- Tuk: 15 g
- Sacharidy: 48 g
Prečo pripraviť makový šúľan s ovocnou omáčkou?
- Tradičná chuť: kombinácia maku a ovocia zaručuje jedinečný zážitok.
- Rýchla príprava: hotový za 40 minút.
- Výživné: obsahuje bielkoviny z tvarohu a vitamíny z ovocia.
Viac článkov tu