Jednoduchý makový koláč s citrónovou kôrou je dezert, ktorý si zamilujú všetci milovníci maku. Vďaka jednoduchej príprave a jemnej vôni citrónovej kôry sa stane obľúbeným pohostením na každú príležitosť. V tomto článku vás krok za krokom prevedieme prípravou tohto lahodného koláča, pridáme nutričné hodnoty a ukážeme, prečo sa tento recept oplatí vyskúšať.
Contents
Ingrediencie
- Suroviny na cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 100 g mletého maku
- štipka soli
- 1 vajce
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g kyslej smotany
- 100 ml mlieka
- 60 ml oleja
- 1 polievková lyžica strúhanej citrónovej kôry
- Príprava formy:
- Na vymastenie formy použite maslo.
- múka na vyloženie formy
- Na záver:
- Na posypanie: práškový cukor
Ako pripraviť jednoduchý makový koláč s citrónovou kôrou
- Príprava formy a rúry
Rúru predhrejte na 170 °C. Dno tortovej formy (24 cm) vyložte papierom na pečenie. Strany a dno formy vymažte maslom a vysypte múkou. - Zmiešajte suché prísady
Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, mletý mak a štipku soli. - Pripravte tekutú zmes
V inej miske vyšľahajte vajcia s kyslou smotanou. Potom pridajte mlieko, olej a nastrúhanú citrónovú kôru. - Spojte cesto
Tekutú zmes nalejte do suchých prísad a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. - Upečte koláč
Hotové cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút. Koláč je hotový, keď špajľa zapichnutá do stredu vyjde čistá. - Dokončenie a podávanie
Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.
Nutričné hodnoty pre 1 porciu (približne 1/12 koláča):
- Kalórie: 180 kcal
- Bielkoviny: 4 g
- Sacharidy: 25 g
- Tuky: 7 g
- Vláknina: 1 g
Tento makový koláč je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá dezert plný chuti, ktorý je zároveň jednoduchý na prípravu. Citrónová kôra dodáva jemnú sviežosť, ktorá dokonale dopĺňa bohatú chuť maku. Recept je ideálny na rodinné stretnutia, návštevy alebo len ako rýchla sladká bodka k popoludňajšej káve.