Ako pripraviť mäkké orechové medovníčky ako od babičky? Tu je overený recept a tipy na dokonalý výsledok

medovníčky Recept

Mnohí Slováci si bez tradičných medovníčkov najkrajšie sviatky v roku predstaviť nevedia. Sú stálou pripomienkou detstva, vône blížiacich sa Vianoc a typickej chuti, ktorú si vieme okamžite priradiť aj so zatvorenými očami.

Máte pocit, že tie vaše sú stále vzdialené od tých, čo vypekala vaša babička, alebo im niečo predsa len chýba? Niektoré medovníčky síce rozvoniavajú už počas pečenia, no neskôr ostanú tvrdé alebo málo mäkké.

Orechové medovníčky od babičky

Výživové hodnoty na 100 g medovníčkov (približné hodnoty):

  • nergetická hodnota: 410 kcal (1715 kJ)Bielkoviny: 6,3 gSacharidy: 63,2 g
  • z toho cukry: 34,8 g
  • Tuky: 14,5 g
  • z toho nasýtené mastné kyseliny: 5,6 g
  • Vláknina: 2,1 gSoľ: 0,02 g

Ingredients:

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 g práškového cukru
  • 250 g mletých orechov
  • 250 g roztopeného medu
  • 6 a pol lyžíc roztopeného masla
  • 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 čajovú lyžicu škorice
  • 5 vajíčok a klinčeky podľa uváženia.

Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte a nechajte cez noc odstáť v chladničke. Na druhý deň premiešajte cesto, vyvaľkajte ho približne na 4 milimetre a vykrajujte do požadovaných tvarov.

Vykrojené medovníčky poukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a následne pečte pri 160–170 stupňoch asi 13 až 15 minút. Dobre vychladnuté medovníčky môžete ozdobiť alebo odložiť na Vianoce.

Dobrú chuť!

Odporúčanie na dokonalé orechové medovníčky:

  • Príprava cesta: Keď vytiahnete cesto z chladničky, nechajte ho postáť aspoň 20 minút pri izbovej teplote, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Chladenie cez noc zlepšuje chuť a textúru, takže tento krok určite nevynechajte.
  • Správna teplota a čas pečenia: Aby medovníčky zostali mäkké, pečte ich pri teplote 160 °C. Čas pečenia starostlivo sledujte a kontrolujte medovníčky už po 12 minútach. Vyhnite sa ich presušeniu, akonáhle začnú jemne zlatnúť, vyberte ich z rúry.
  • Udržanie mäkkosti: Po upečení a vychladnutí skladujte medovníčky v uzatvorenej nádobe. Ak chcete zachovať ich mäkkosť dlhšie, pridajte k nim kúsok jablka alebo chleba. Tým zabezpečíte, že zostanú mäkké a voňavé až do Vianoc.

Týmito jednoduchými krokmi docielite medovníčky, ktoré budú voňať a chutiť ako od babičky, a navyše si udržia svoju mäkkosť.

Viac receptov nájdete tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár