Odborníci určili, ktorá zelenina je najzdravšia na svete, a odporúčajú ju zaradiť do každodenného jedálnička pre jej významné zdravotné prínosy. Ak ju ešte nepoznáte, prečítajte si, o akú zeleninu ide a prečo by nemala chýbať vo vašej kuchyni.
Čo potrebuje najzdravšia zelenina na svete?
Podľa odborníkov bol zostavený nový rebríček a víťazom sa stala žerucha. Jej listy pripomínajú rukolu a pochádza zo západnej Európy a Ázie. V Poľsku rastie voľne na brehoch stojatých a tečúcich vôd.
Hoci je menej známa, žerucha by sa určite mala stať súčasťou jedálnička každého z nás. Táto rastlina je bohatá na dôležité živiny, vďaka čomu si vyslúžila titul najzdravšej zeleniny na svete.
Zdravotné účinky žeruchy
Žerucha obsahuje vysoké množstvo vitamínov K, C a B. Je tiež bohatá na minerálne látky, ako sú draslík, vápnik, horčík a sodík. Obsahuje aj betakarotén, ktorý prospieva pokožke a pomáha bojovať proti voľným radikálom.
Táto zelenina má aj významné protirakovinové, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Pravidelná konzumácia žeruchy znižuje hladinu cholesterolu, čím pomáha predchádzať infarktu alebo ateroskleróze. Ocenia ju aj diabetici, pretože pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Žerucha – ako ju využiť v kuchyni?
Teraz, keď už viete, aké zdravotné výhody žerucha ponúka, je dobré zistiť, čo z nej môžete pripraviť. Chuťovo sa podobá rukole, má horký a štipľavý nádych, čo z nej robí skvelú prísadu do rôznych druhov šalátov.
Žeruchu možno ľahko kombinovať s cherry paradajkami, reďkovkami, červenou repou alebo lososom. Výborne sa hodí aj na sendviče alebo tortilly. Možností je veľa a je len na vás, ktorý variant si vyberiete. Ak žeruchu zaradíte do svojho jedálnička, určite nebudete ľutovať.
Foto: Ilustračná snímka zobrazuje rukolový šalát.