Ničí pamäť a srdce. Výrobcovia potravín ho pridávajú do všetkého

Blog

Niektoré zložky v našej strave sú pre naše telo nevyhnutné, ale zároveň predstavujú významné zdravotné riziká. Jedným z takýchto príkladov je soľ. Ak sa konzumuje s mierou, môže byť prospešná, ale pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť problémy.

Zdravá, ale nebezpečná soľ

So soľou máme dlhodobý problém. Z historického hľadiska priniesla ľudstvu mnoho výhod, a preto ju možno považovať za jeden z najdôležitejších „vynálezov“. Používame ju rovnako často ako naši predkovia a jej používanie je stále rozšírené.

Soľ má jedinečnú vlastnosť: je univerzálna. Zlepšuje chuť každého jedla, ktoré pripravujeme. Sladké jedlá solíme, aby sme zvýraznili ich sladkosť, múčne jedlá solíme, aby sme z obyčajného pečiva urobili chutnú pochúťku, a samozrejme, slané jedlá solíme, aby boli výraznejšie.

Účinky nadmernej konzumácie soli

Soľ má okrem ochucovania jedál aj iné využitie. Po prvé, rozkladá bunkové membrány, čo pomáha potravinám zmäknúť, a spôsobuje, že zelenina uvoľňuje šťavy, ktoré sa dajú ľahšie vytlačiť. Okrem toho soľ čiastočne absorbuje vlhkosť a slúži aj ako konzervačný prostriedok. Používa sa napríklad na sušenie mäsa, solenie uhoriek alebo pečenie rýb vo vrstve soli.

Žiaľ, v dnešnej dobe, keď konzumujeme veľa priemyselne spracovaných potravín, nás tieto vlastnosti vedú k tomu, že v strave konzumujeme príliš veľa soli. Soľ je lacný konzervačný prostriedok a kuchynská soľ je len jedným z druhov, ktoré môžu potravinárski technológovia pridávať do rôznych výrobkov. Mnohí z nás si ani neuvedomujú, aké obrovské množstvo soli denne skonzumujú – často prekračuje odporúčané limity.

Soľ a jej zdravotné riziká

Výskum čoraz viac upozorňuje na riziká spojené s nadmerným príjmom soli. Viac ako polovica všetkých prípadov vysokého krvného tlaku je spôsobená nadmerným solením. Okrem toho môže mať nadbytok soli negatívny vplyv aj na mozog, kde môže spôsobiť poškodenie tohto tkaniva. Hormóny, ktoré majú regulovať množstvo soli v tele, môžu v dôsledku nadmerného množstva soli zlyhať a ovplyvniť prietok krvi do hypotalamu – oblasti mozgu zodpovednej za reguláciu smädu, hladu, telesnej teploty a reprodukčných funkcií.

Napriek tomu je soľ dôležitým zdrojom cenných minerálov. Nachádza sa napríklad v izotonických nápojoch, čo znamená, že telo potrebuje určité množstvo soli. Aby sme sa však vyhli zdravotným rizikám, je nevyhnutné vylúčiť zo stravy nebezpečné a nepotrebné zdroje soli. Môžeme začať tým, že znížime spotrebu spracovaných potravín a nahradíme ich potravinami vyrobenými z čerstvých surovín.

Veľké množstvo zbytočnej soli sa nachádza v spracovaných potravinách, najmä v mäsových výrobkoch, ale aj v rôznych pochutinách. Čipsy a solené oriešky sú doslova „soľné bane“. V súčasnosti by základom našej stravy nemali byť sacharidy, ale zelenina. Máme teda možnosť nahradiť nezdravé občerstvenie zdravšími variantmi. Pri najbližšom filmovom večeri vyskúšajte namiesto popcornu nakrájanú papriku – vaše telo sa vám za to čoskoro poďakuje.

solné vločky

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár