Pred spaním nejedzte. Večer je najhorší čas na šalát.

Blog

Nedávno sa objavila myšlienka vyhýbať sa večer konzumácii ovocia. Teraz dietológovia spochybňujú aj šaláty. Hoci sú zdravé, plné vitamínov, chutné a ľahké, existuje dôvod, prečo ich večer vynechať. Najnovšie vedecké zistenia vás možno prekvapia.

Zelenina sa zdá byť ideálnou voľbou na večeru – sezónna, rýchlo pripravená, ľahká a zároveň sýta. Výhody sú zrejmé. Prečo však vedci varujú pred jej konzumáciou večer? Majú na to jednoduché vysvetlenie.

Surová strava a jej vplyv na trávenie

– Surové potraviny, ako napríklad šaláty, obsahujú veľa vlákniny, ktorá je prospešná pre naše zdravie a podporuje mikrobióm počas dňa, hovorí doktor Maximilian Schubert z Mayrlife Medical Health Resort v rozhovore pre britský časopis Glamour.

Nie vždy to však platí, pretože záleží na tom, kedy tieto potraviny konzumujete.

– Večer môže byť vláknina ťažšie stráviteľná a zaťažovať váš tráviaci systém. To môže viesť k nadúvaniu a nepríjemným pocitom, ktoré môžu negatívne ovplyvniť kvalitu vášho spánku, varuje odborník.

Môže narušiť spánok

Z tohto dôvodu doktor Schubert neodporúča konzumovať šaláty večer. Odporúča tiež vyhýbať sa surovému mäsu, rybám a nepraženým orechom.

– Okrem toho surové ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy, ktorá môže u niektorých ľudí spôsobiť tráviace problémy, ako je nadúvanie a bolesti brucha. Vysoký obsah cukru môže tiež ovplyvniť hladinu cukru v krvi a narušiť spánok, vysvetľuje odborník.

Čo jesť večer?

Doktor Schubert netvrdí, že by ste mali úplne vynechať ovocie, zeleninu, mäso alebo ryby. Odporúča len venovať pozornosť načasovaniu jedál.

– Nemali by ste jesť surovú stravu po 16. hodine alebo najneskôr do 17. hodiny, varuje lekár. „Po neskorom popoludní je tráviaci systém menej schopný správne spracovať takéto potraviny.“

Čo teda jesť na večeru? Odborník odporúča potraviny, ktoré nezaťažujú tráviaci systém a zároveň podporujú kvalitný spánok. Medzi tieto potraviny patrí zelenina pripravená v pare, ľahké celozrnné výrobky a ľahko stráviteľné bielkoviny.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár