Paradajky s medom na zimu: prekvapivo chutná verzia bez octu

Paradajky s medom na zimu bez octu Recept

Ak hľadáte nový spôsob, ako zachovať chuť čerstvých paradajok na zimu, vyskúšajte paradajky s medom. Tento recept ponúka zaujímavo chutnú verziu bez octu, ktorá zaručuje chutné a jemné nakladanie do zimných zásob. Sladkosť medu krásne dopĺňa prirodzenú chuť paradajok a prináša do vašej kuchyne príjemnú zmenu. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť paradajky s medom na zimu krok za krokom.

Prečo konzervovať paradajky s medom?

Paradajky s medom sú výnimočné svojou jemnou sladkokyslou chuťou, ktorú môžete dosiahnuť bez použitia octu. Med, ktorý nahrádza ocot, dodáva nálevu mierne karamelový podtón a zjemňuje kyslosť paradajok. Tento prekvapivo chutný variant bez octu je ideálny pre tých, ktorí uprednostňujú prírodné ingrediencie a chcú si ovocie uchovať na zimu bez použitia octovej zálievky.

Čo budete potrebovať:

  • 1 kg paradajok (najlepšie cherry paradajky alebo menšie plody)
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 strúčik cesnaku (podľa chuti)
  • Čerstvé bylinky podľa chuti (napr. tymián, rozmarín alebo bazalka)
  • Horúca voda na zalievanie
  • Poháre na konzervovanie

Recept na paradajky s medom na zimu

Krok 1: Príprava paradajok

Paradajky dôkladne umyte a osušte. Ak používate väčšie plody, odporúčame ich zľahka nakrájať alebo prepichnúť vidličkou, aby sa lepšie nasiakli slaným nálevom.

Krok 2: Príprava nálevu

Do každej nádoby vložte strúčik cesnaku a vybrané bylinky. Pridajte dve polievkové lyžice medu a jednu polievkovú lyžicu soli, aby ste vytvorili vyvážený chuťový profil bez octového nálevu.

Krok 3: Naplňte poháre

Naskladajte paradajky do pohárov a zalejte ich horúcou vodou tak, aby boli všetky paradajky ponorené. Voda by mala byť horúca, aby sa med a soľ dobre rozpustili. Po zaliatí nálevom poháre pevne uzavrite viečkami.

Krok 4: Sterilizácia

Poháre s paradajkami s medom sterilizujte vo vriacej vode približne 10 minút, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Po sterilizácii nechajte poháre vychladnúť na kuchynskej linke a potom ich premiestnite na tmavé, chladné miesto na uskladnenie.

Použitie paradajok s medom v kuchyni

Paradajky s medom na zimu sú skvelým doplnkom rôznych jedál. Môžete ich použiť do šalátov, ako prílohu k mäsu alebo na dochutenie teplých jedál. Tento prekvapivo chutný recept bez octu prináša jemnú a prirodzenú sladkosť, ktorá obohatí každé jedlo.

Vyskúšajte tento recept a vychutnávajte si jedinečnú chuť paradajok s medom po celú zimu. Tento jednoduchý spôsob konzervácie vám umožní mať chutné zimné zásoby bez použitia octu, ktoré potešia každého milovníka originálnych receptov.

Viac článkov tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár