Recept na studené uhorky v pohári: chutia ako tie zo suda

Recept

Studené uhorky sú chrumkavá pochúťka pripravená bez použitia octu alebo iných kyselín. Ich chuť je založená na prirodzenom kvasení. Tu je jednoduchý návod na nakladanie uhoriek v litrovom pohári.

Uhorky (menšie) – 1 kg (alebo o niečo menej)
Soľ – 1 polievková lyžica
Kôpor – 1 dáždnik (kvetenstvo)
Cesnak – 3 strúčiky
Ríbezľové listy – 2-3 ks
Korenie (rasca, horčica, koriander alebo iné) – 1 lyžička alebo podľa chuti
Voda

Postup:
Príprava uhoriek: Uhorky namočíme do ľadovej vody a necháme ich odpočívať asi 2 hodiny. Potom odrežte oba konce uhoriek.

Opláchnite a osušte: Uhorky dôkladne opláchnite studenou vodou a nechajte ich vysušiť. Medzitým nakrájajte chrenový list (ak ho používate) na menšie kúsky. Naplňte nádobu. Potom uhorky ukladajte vertikálne čo najbližšie k sebe. Uhorky, ktoré sa nezmestia vertikálne, môžete umiestniť horizontálne na vrch. Pridajte cesnak a korenie. Podľa chuti posypte korením a soľou. Voda: V hrnci priveďte vodu do varu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Potom vychladnutú vodu nalejte do nádoby tak, aby boli všetky uhorky ponorené. Nakoniec na vrch položte listy ríbezlí, ktoré pomôžu udržať uhorky chrumkavé a dodajú im ďalšiu vrstvu chuti.

Tip: Uhorky nechajte niekoľko dní kvasiť pri izbovej teplote, potom ich môžete uskladniť v chladnejšom prostredí, kde budú pomaly dozrievať.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár