Táto cuketová placka je skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička pridať viac zeleniny. Je chrumkavá, chutná a vďaka tvarohu bohatá na bielkoviny. Je ideálna na rýchlu večeru, ktorá sa väčšinou pripravuje v rúre.
Zloženie: 1:
- 1 kg cukety
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1/2 zväzku zelenej cibule
- Olej na vymastenie formy
- 4 vajcia
- 200 g tvarohu
- 100 ml mlieka
- Soľ a korenie podľa chuti
- štipka muškátového orieška
- 75 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
Postup:
- Príprava cukiet: Umyte cukety a nakrájajte ich na rovnako hrubé plátky. Petržlenovú vňať umyte a nasekajte, zelenú cibuľu nakrájajte na kolieska.
- Príprava formy a rúry: Vymastite formu na pečenie olejom a predhrejte rúru na 180 °C (horný/spodný ohrev).
- Zmiešajte vajcia a tvaroh: Vajíčka rozšľaháme a zmiešame s tvarohom. Pridáme mlieko, soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Pridajte nasekanú zelenú cibuľku a petržlenovú vňať a dobre premiešajte.
- Vrstvenie náplne: Na dno zapekacej misy položíme vrstvu plátkov cukety, potom pridáme vrstvu tvarohovej zmesi. Tento postup opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady.
- Pečenie: Vložte formu do rúry a pečte náplň 20 minút. Medzitým nastrúhajte parmezán na hrubom strúhadle.
- Pečenie so syrom: Po 20 minútach posypte vrch knedle nastrúhaným parmezánom a pečte ďalších 10 minút, kým povrch neozelenie.
- Podávame: Po vybratí z rúry môžete knedľu podľa chuti posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Táto jednoduchá cuketová knedľa je skvelou voľbou na rýchlu a zdravú večeru, ktorá poteší celú rodinu.