Slováci PÁRKY milujú.

Dve klobásy, plátky bieleho chleba a omáčky na tanieri. Recept

„Slováci PÁRKY milujú, no množstvo ľudí si ich pripravuje nesprávne: Ide pritom o ZDRAVIE“

Pripraviť párky sa zdá byť tá najjednoduchšia vec. No nie je to celkom tak, keďže mnohí robia zásadnú chybu.

Preferujete ich na raňajky, večeru alebo aj-aj? I keď niektorí tvrdia, že párky už dávno nie sú to čo boli kedysi, stále sú súčasťou mnohých slovenských domácností a niektorí si bez nich nevedia predstaviť týždeň.

  • Napriek tomu dochádza pri ich príprave k častej chybe. Párky by sa totiž nemali vôbec variť, ale iba ohrievať v horúcej vode. Prečo?

Ide aj o zdravie

Ako upozorňuje portál Onet.pl, pri varení môže dôjsť nielen k strate chuti, ale čo je horšie, aj k tvorbe nebezpečných chemických zlúčenín.

Ak ste si kúpili párky, ktoré obsahujú dusitan sodný, pri varení sa môžu začať uvoľňovať nitrozamíny s potenciálne karcinogénnymi vlastnosťami.

Ako na to?

Najbezpečnejším spôsobom pre minimalizáciu rizika je ohrievať párky vo vode s teplotou približne 75–80 stupňov Celzia, pričom sa vyhýbajte varu. Len päť až sedem minút stačí na to, aby ste si vychutnali svoje obľúbené jedlo.

Alternatívou je varenie v pare, ktoré zachová nutričnú hodnotu a chuť výrobku. Môžete použiť aj mikrovlnnú rúru, pričom nezabudnite zvoliť stredný výkon a krátky čas ohrevu.

Je taktiež dobré sa vyhnúť ich podávaniu s mastnými výrobkami a bielym pečivom. Oveľa lepšou voľbou je zelenina a celozrnné pečivo.

Dôležitý je aj výber

Dôležitý je nielen spôsob prípravy, ale aj výber tých správnych párkov. Produkty s menším množstvom chemických prísad, ako sú dusitany a dusičnany, sú zdravšou voľbou.

Odporúča sa vyberať párky s čo najväčším množstvom mäsa, najlepšie blízko 100% a vyhýbať sa mechanicky separovanému mäsu.

zdroj dnes24.sk

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár