Chcete potešiť svojich blízkych niečím výnimočným? Srdiečkové šišky sú dokonalým sladkým prekvapením! Tieto nadýchané kysnuté šišky v tvare srdca sú ideálne nielen na Valentína, ale kedykoľvek počas roka. Ich príprava je jednoduchá a výsledkom bude láska na prvé zahryznutie!
Contents
Ingrediencie
- 7 g sušeného droždia
- 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
- 120 ml vlažného mlieka
- 300 g polohrubej múky
- štipku soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 40 g zmäknutého masla
- Olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Ako pripraviť srdiečkové šišky
- Aktivujte kvások
V miske zmiešajte sušené droždie, cukor a vlažné mlieko. Zmes nechajte približne 10 minút odpočívať, kým nezačne kysnúť. - Príprava cesta
Do veľkej misy preosejte múku, pridajte štipku soli a vanilkový cukor. V strede urobte jamku, do ktorej nalejte kvások a rozklepnite vajcia. Postupne pridávajte maslo a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. - Vykrajovanie tvarov
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm. Pomocou formičky vykrojte srdiečka a položte ich na plech s papierom na pečenie. Prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť. - Smaženie
V hlbokej panvici rozohrejeme olej. Srdiečka opečieme z oboch strán dozlatista, približne 1 minútu z každej strany. Po vyprážaní šišky osušte na papierovej utierke. - Dokončenie
Šišky posypte práškovým cukrom a podávajte čerstvé. Najlepšie chutia so šálkou čaju alebo kávy.
Výživové hodnoty na porciu (1 šiška)
- Kalórie: 180
- Bielkoviny: 4 g
- Sacharidy: 24 g
- Tuky: 7 g
- Vláknina: 1 g
- Cukry: 8 g
Tipy na dokonalé šišky v tvare srdca
- Dôkladné kysnutie: nechajte cesto poriadne vykysnúť, aby boli šišky nadýchané.
- Správna teplota oleja: Olej by mal mať teplotu približne 180 °C, aby sa šišky rovnomerne vyprážali.
- Neprilepiť sa: Cesto vykrajujte na ľahko pomúčenej ploche, aby sa neprilepilo.
Srdcové šišky sú dokonalou kombináciou chuti, lásky a radosti. Pripravte ich pre svojich blízkych a sledujte, ako im vyčarujú úsmev na tvári. Tento recept je jednoduchý, rýchly a zaručene poteší!