Srdiečkové šišky: sladká radosť pre blízkych

Nadýchané srdiečkové šišky, vyprážané dozlatista, posypané práškovým cukrom, ideálne na Valentína alebo rodinné oslavy. Recept

Chcete potešiť svojich blízkych niečím výnimočným? Srdiečkové šišky sú dokonalým sladkým prekvapením! Tieto nadýchané kysnuté šišky v tvare srdca sú ideálne nielen na Valentína, ale kedykoľvek počas roka. Ich príprava je jednoduchá a výsledkom bude láska na prvé zahryznutie!

Ingrediencie

  • 7 g sušeného droždia
  • 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 40 g zmäknutého masla
  • Olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Ako pripraviť srdiečkové šišky

  1. Aktivujte kvások
    V miske zmiešajte sušené droždie, cukor a vlažné mlieko. Zmes nechajte približne 10 minút odpočívať, kým nezačne kysnúť.
  2. Príprava cesta
    Do veľkej misy preosejte múku, pridajte štipku soli a vanilkový cukor. V strede urobte jamku, do ktorej nalejte kvások a rozklepnite vajcia. Postupne pridávajte maslo a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
  3. Vykrajovanie tvarov
    Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm. Pomocou formičky vykrojte srdiečka a položte ich na plech s papierom na pečenie. Prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  4. Smaženie
    V hlbokej panvici rozohrejeme olej. Srdiečka opečieme z oboch strán dozlatista, približne 1 minútu z každej strany. Po vyprážaní šišky osušte na papierovej utierke.
  5. Dokončenie
    Šišky posypte práškovým cukrom a podávajte čerstvé. Najlepšie chutia so šálkou čaju alebo kávy.

Výživové hodnoty na porciu (1 šiška)

  • Kalórie: 180
  • Bielkoviny: 4 g
  • Sacharidy: 24 g
  • Tuky: 7 g
  • Vláknina: 1 g
  • Cukry: 8 g

Tipy na dokonalé šišky v tvare srdca

  • Dôkladné kysnutie: nechajte cesto poriadne vykysnúť, aby boli šišky nadýchané.
  • Správna teplota oleja: Olej by mal mať teplotu približne 180 °C, aby sa šišky rovnomerne vyprážali.
  • Neprilepiť sa: Cesto vykrajujte na ľahko pomúčenej ploche, aby sa neprilepilo.

Srdcové šišky sú dokonalou kombináciou chuti, lásky a radosti. Pripravte ich pre svojich blízkych a sledujte, ako im vyčarujú úsmev na tvári. Tento recept je jednoduchý, rýchly a zaručene poteší!

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár