Tradičné moravské koláče s tvarohom a makom

Tradičné moravské koláče s tvarohovou a makovou plnkou, pripravené na podávanie. Recept

Moravské koláče s tvarohom a makom sú tradičné pečivo, ktoré nám pripomína domácu chuť a recepty našich starých mám. Táto sladká pochúťka z kysnutého cesta a náplne z tvarohu a maku je obľúbená nielen pre svoju skvelú chuť, ale aj pre jednoduchú prípravu. V tejto verzii vám predstavíme aj zdravšiu verziu vyrobenú zo špaldovej múky. Pripravte si doma moravské koláče podľa tohto osvedčeného receptu a prineste si domov kúsok českej tradície.

Suroviny na moravské koláče

Kvások

  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 0,5 dl vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica krupicového cukru

Kvasnicové cesto

  • 500 g hladkej múky (pre zdravšiu variantu možno použiť špaldovú múku)
  • 2 dl vlažného mlieka
  • 1 dl oleja alebo rozpusteného masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 polievková lyžica medu (voliteľné)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Náplň

  • Tvarohová náplň: 250 g mäkkého tvarohu, 1 žĺtok, cukor podľa chuti, trochu citrónovej kôry
  • Maková náplň: 100 g mletého maku, horúce mlieko podľa potreby, cukor podľa chuti

Na natieranie a zdobenie

  • 1 žĺtok zmiešaný s 2 lyžicami mlieka na natieranie
  • Rozinky namočené v rume, mandľové plátky na ozdobu

Posýpka

  • 125 g masla
  • 1/4 šálky hrubej alebo celozrnnej múky
  • 1/4 šálky práškového cukru

Postup prípravy moravských koláčov

  1. Príprava kvásku
    Do malej misky nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a rozdrobte droždie. Premiešajte, aby sa droždie rozpustilo, a nechajte ho asi 5 minút kysnúť, kým sa nevytvorí pena.
  2. Príprava kysnutého cesta
    Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme vlažné mlieko, olej alebo rozpustené maslo, cukor, med, soľ a prášok do pečiva. Pridajte pripravený kvások. Všetky prísady spolu zmiešajte a vypracujte hladké, pružné cesto. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Príprava náplní a posýpok
    Tvarohová náplň: V miske zmiešame tvaroh, žĺtok, cukor a citrónovú kôru. Miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
    Maková náplň: Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor podľa chuti a premiešame.
    Maslo, múku a cukor zmiešame na drobenku. Uložíme do chladničky, aby sa ľahšie drobila.
  4. Tvarovanie koláčov
    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve alebo tri časti a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pomocou pohára vykrajujte z cesta kolieska (s priemerom približne 5 – 10 cm). Prstami vytvarujte každý kruh tak, aby boli okraje vyššie a v strede bola priehlbina na náplň.
  5. Plnenie koláčov
    Do stredu každého koláča rozotrite trochu tvarohovej alebo makovej náplne. Okraje koláčov potrite zmesou žĺtka a mlieka. Na plnku položte hrozienka alebo plátky mandlí a posypte posýpkou.
  6. Pečenie
    Koláče položte na plech vystlaný papierom na pečenie, koláče rozdeľte od seba. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20 – 25 minút do zlatista.

Nutričná hodnota (na 1 koláč, približne 80 g)

  • Kalórie: 180 kcal
  • Bielkoviny: 4 g
  • Tuky: 6 g (z toho nasýtené tuky: 3 g)
  • Sacharidy: 27 g
  • Vláknina: 1 g
  • Sodík: 90 mg

Tipy na prípravu moravských koláčov

  • Experimentujte s náplňami: Môžete vyskúšať aj iné náplne, napríklad fondánovú, orechovú alebo jablkovú. Každá z nich dodá koláčom inú chuť.
  • Posýpku môžete vynechať: Ak chcete ľahšiu verziu, vynechajte posýpku a použite menej cukru do náplne.
  • Skladovanie: koláče skladujte v uzavretej nádobe, aby zostali dlhšie mäkké. Výborne sa hodia aj na zmrazenie a neskoršiu konzumáciu.

Tradičné moravské koláče s tvarohom a makom sú klasikou, ktorá v českej kuchyni nesmie chýbať. Ich lahodná chuť a vôňa nám pripomínajú domov a detstvo. Tento recept je jednoduchý, ale výsledkom sú koláče, ktoré si každý zamiluje.

Viac článkov tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár