Čo pridať do slivkového koláča, aby bol šťavnatý a nadýchaný? Viac sa dozviete v recepte!

Slivkový koláč s nadýchaným cestom a šťavnatými slivkami Recept

Slivkový koláč je obľúbený dezert, ktorý nám pripomína chuť konca leta a začiatku jesene. Tento recept vám ukáže, ako pripraviť šťavnatý a nadýchaný slivkový koláč, ktorý poteší každého milovníka sladkých dobrôt. Kľúčom k úspechu sú správne ingrediencie a malé triky, aby bol slivkový koláč dokonale vlhký.

Prísady na šťavnatý a nadýchaný slivkový koláč

Na prípravu tejto nadýchanej slivkovej torty budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky (ideálna na pečenie)
  • 120 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 5 vajec (ideálne izbovej teploty)
  • 1 šálku cukru (+ 2 polievkové lyžice na slivky)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 800 g sliviek (umytých, osušených a nakrájaných na plátky)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 2 polievkové lyžice krupice (na vyloženie plechu)
  • práškový cukor na posypanie po upečení

Príprava šťavnatého slivkového koláča

1. Príprava sliviek

Pred pridaním sliviek do cesta ich odporúčame nakrájať na plátky a posypať 2 lyžicami cukru a škorice.

Táto zmes nielen zvýrazní ich sladkosť a chuť, ale aj odsaje časť šťavy, ktorá by inak mohla spôsobiť rozmočenie cesta.

Slivky nechajte chvíľu odpočívať a šťavu, ktorá sa uvoľní, pridajte neskôr do cesta, aby bolo cesto ešte šťavnatejšie.

2. Príprava cesta

Do veľkej misy preosejeme hladkú múku a pridáme prášok do pečiva.

Medzitým rozpustíme maslo a necháme ho mierne vychladnúť.

Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej a nadýchanej peny – tento krok je rozhodujúci pre ľahkosť cesta. Postupne pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva a nakoniec vmiešame vychladnuté maslo.

3. Príprava formy

Formu na pečenie s rozmermi 30×40 cm dôkladne vymastíme maslom a vysypeme krupicou alebo hrubou múkou.

Cesto rovnomerne vylejeme na pripravený plech a povrch uhladíme. Dbajte na to, aby bolo cesto po celej ploche rovnako hrubé.

4. Pridajte slivky

Pripravené slivky rozložte na cesto.

Ak počas odpočinku pustili nejakú šťavu, rovnomerne ju vylejte na povrch koláča.

Tento krok zabezpečí, že koláč bude dokonale šťavnatý bez toho, aby bol príliš vlhký.

5. Pečenie

Rúru predhrejte na 180 °C a koláč pečte približne 45 minút alebo kým povrch nie je zlatohnedý a slivky pekne skaramelizované.

Hotový koláč spoznáte podľa jeho zlatistého vzhľadu a vône.

6. Dokončenie a podávanie

Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho zľahka posypte práškovým cukrom.

Tento chrumkavý a šťavnatý slivkový koláč podávajte s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny, aby ste si ho vychutnali ako dokonalú pochúťku.

Tipy na dokonalý šťavnatý slivkový koláč

  • Použite čerstvé slivky.
  • Múka na pečenie: Hladká múka je ideálna na prípravu nadýchaného cesta. Dobre preosiata múka pomáha cesto „dýchať“ a získať ľahkosť.
  • Predhriatie rúry: Pred vložením koláča do rúry rúru dôkladne predhrejte, aby sa cesto rovnomerne upieklo a koláč nebol príliš vlhký.

Nutričné hodnoty šťavnatého slivkového koláča (na 100 g)

  • Kalórie: približne 290 kcal
  • Tuk: 12 g
  • Sacharidy: 38 g
  • Bielkoviny: 4 g

Tento recept na chrumkavý slivkový koláč je ideálnou voľbou na rodinné oslavy alebo popoludňajší dezert. Vďaka jemnému cestu a sladkej slivkovej chuti sa stane obľúbeným dezertom pre celú rodinu. Pripravte tento nadýchaný koláč s láskou a vychutnajte si čaro slivkovej sezóny!

Viac článkov tu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár