Vareniky majú svoje pevné miesto v domácej kuchyni a sú nadčasovým jedlom vhodným nielen na sviatky. Hoci sa bežne plnia mäsom, zeleninou alebo hubami, ich vegetariánska verzia s pohánkou je nemenej chutná a prekvapivo sýta. Pohánka, ktorá je v českej kuchyni obľúbená, tvorí dokonalý základ pre túto lahodnú náplň.
Contents
Ingrediencie:
Zloženie: Cesto:
- 500 g pšeničnej múky
- 400 ml horúcej vody
- 50 g masla
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Náplň:
- 100 g uvarenej pohánky (hmotnosť pred varením)
- 3 cibule
- 20 g sušených hríbov (alebo iných lesných húb)
- 1 vajce
- 2 lyžice masla
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Príprava húb: Sušené šampiňóny zalejte vriacou vodou a nechajte ich 30 minút namočené. Scedíme ich, uvaríme do mäkka a nakrájame nadrobno.
- Príprava cibule a húb: Na panvici rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nie je priehľadná. Pridáme na plátky nakrájané huby a smažíme niekoľko minút, kým sa chute nespoja.
- Premiešame náplň: Uvarenú pohánku zmiešame s osmaženou cibuľou a hubami. Pridáme vajce a podľa chuti osolíme a okoreníme. Dobre premiešajte a zmes nechajte vychladnúť.
- Príprava cesta: Do misky dáme múku a soľ. V horúcej vode rozpustíme maslo a postupne ho pridávame do múky. Miešajte, kým sa prísady nespoja v hladké cesto. Keď je cesto kompaktné, nechajte ho chvíľu odpočívať.
- Tvarovanie varenikov: Cesto rozvaľkáme na tenký plát a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Na každé koliesko dáme lyžičku pohánkovej náplne, preložíme a okraje dobre uzavrieme.
- Pečenie varenikov: V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Vareniki varte po častiach približne 3 minúty od chvíle, keď vyplávajú na povrch. Potom ich vyberte pomocou dierkovanej lyžice.
Podávame:
Na večeru môžete vareniki podávať s vyprážanou cibuľkou alebo kyslou smotanou. Výborné sú aj na druhý deň, keď ich zohrejete alebo opečiete na panvici, čím získajú chrumkavú štruktúru.
Tento recept na pohánkové vareniky je jednoduchý, zdravý a chutný, ideálny pre vegetariánov aj milovníkov tradičných jedál.