Zeleninu dusím a skladujem v nádobách: zimné ratatouille je gurmánska pochúťka.

Recept

Ratatouille je tradičné francúzske jedlo, podobné maďarskému leču, ale bez mäsa a živočíšnych prísad. Málokto vie, že túto lahodnú vegetariánsku pochúťku si môžete zavariť a vychutnať počas chladných zimných večerov ako večeru alebo prílohu k hlavnému jedlu. Tu je rýchly a jednoduchý recept na zavarovanie ratatouille na zimu.

Z čoho sa ratatouille skladá?
Ratatouille (francúzsky „ratatouille“) pripravené podľa tohto jednoduchého receptu je lahodnou kombináciou zeleniny plnej chuti, ktorá dozrela na letnom slnku. Korenie a bylinky dodávajú konzervovanej zelenine ešte intenzívnejšiu chuť. Teraz, keď je zelenina ľahko dostupná v obchodoch a na trhoch, je ideálny čas pripraviť si doma niekoľko pohárov tohto farebného a chutného pokrmu.

Čo budete potrebovať na prípravu ratatouille na zimu?

Zoznam ingrediencií zahŕňa rôzne druhy zeleniny a korenia, z ktorých väčšinu máte pravdepodobne doma. Ostatné sa dajú ľahko kúpiť.

Zelenina: Paradajky, cuketa, baklažán, červená a žltá paprika, chilli papričky, cibuľa, cesnak.

Korenie: Sladká paprika, pálivá paprika, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, tymián.

Ostatné prísady: Olivový olej, voda.

Ako pripraviť ratatouille na zimu?

Tento zeleninový pokrm plný vôní a chutí leta sa uzatvára do pohárov a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Veľmi ľahko sa pripravuje a ľahko sa varí. Budete potrebovať väčší hrniec, lyžicu na miešanie a čisté, suché poháre s tesne priliehajúcimi viečkami.

Postup: Vložte do hrncov a zavárajte ich:

  1. Cuketu, papriku, baklažán, cibuľu a čili papričku nakrájajte na malé kocky. Paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame. Cesnak zomelieme, paradajky ošúpeme a ošúpeme.
  2. Smaženie a dusenie zeleniny. Pridajte cesnak a minútu smažte. Pridajte papriku a baklažán a smažte do mäkka. Potom pridajte cuketu a paradajky. Osolíme, okoreníme a ochutíme sladkou a pálivou paprikou a tymianom. Zalejte vodou, priveďte do varu a potom varte na miernom ohni asi 30 minút, občas premiešajte.
  3. Zmes nalejte do čistých a suchých pohárov, pričom na vrchu nechajte asi 2 cm voľného miesta. Navrch nalejte trochu olivového oleja a poháre pevne uzavrite.
  4. Pasterizácia: Postavte poháre do hrnca s vriacou vodou a pasterizujte približne 20 minút. Opatrne ich vyberte, prikryte utierkou a nechajte úplne vychladnúť.

Ako skladovať ratatouille v pohároch?

Po pasterizácii je dôležité správne skladovať poháre. Po vychladnutí ich uložte do suchej a chladnej špajze alebo kuchynskej skrinky. Po otvorení ich uložte do chladničky a spotrebujte do niekoľkých dní.

Zloženie:

  • 5 paradajok
  • 2 cukety
  • 2 červené papriky
  • 2 cibule
  • 1 veľký baklažán
  • 1 žltá paprika
  • 1 chilli paprička
  • 50 ml vody
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja + 2 polievkové lyžice oleja na zaliatie
  • 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 PL sušeného tymiánu
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Nakrájajte cuketu, papriku a baklažán na kocky. Cibuľu a chilli papričku nakrájajte nadrobno. Paradajky blanšírujeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Cesnak rozdrvíme.
  2. Cibuľu opečieme na olivovom oleji, pridáme cesnak a krátko opečieme. Pridajte papriku a baklažán a smažte do mäkka. Pridáme cukety a paradajky, osolíme, okoreníme a okoreníme.
  3. Cibuľu opečieme na olivovom oleji, pridáme cesnak a krátko opečieme. Pridajte papriku a baklažán a smažte do mäkka. Pridáme cukety a paradajky, osolíme, okoreníme a okoreníme.
  4. Hotovú zmes naplňte do čistých pohárov, zalejte olivovým olejom a pevne uzavrite. Pasterizujte 20 minút vo vriacej vode.
  5. Nechajte poháre vychladnúť a skladujte ich na chladnom a suchom mieste.


Podávajte ako hlavné jedlo alebo prílohu a vychutnajte si lahodnú chuť leta aj v zime!

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár