Nový pohľad na klasiku: Malinová vianočka pre každého gurmána + recept

Klasika_naRUBY Recept

Kto by nepoznal tú klasickú kombináciu vianočky s maslom, Nutellou alebo marmeládou, doplnenú šálkou teplého kakaa? Ale ak vám hrozienka v nej nevyhovujú, mám pre vás inú verziu, ktorá vás určite osloví

RUBY MALINOVÁ VIANOČKA

Vianočka je taká klasika, ktorá nikdy neomrzí. Mnohí ju však obchádzajú kvôli hrozienkam alebo si ju doprajú iba počas sviatkov. Ale s trochou kreativity dokáže človek vytvoriť niečo jedinečné – presne tak, ako to urobila food blogerka Nin s touto krásnou ružovou dobrotou!

Čas prípravy, kysnutia a pečenia: 1,5 hodiny. Porcia: 1 veľká / 2 malé vianočky.

Cesto

  • 75 g kokosového oleja
  • 250 ml rastlinného mlieka (mandľové/koko­sové/…, prípadne klasické mlieko)
  • 75 g trstinového cukru
  • 1/2 droždia (kocka)
  • 500 g hladkej múky
  • 1 x vajce
  • Štipka soli
  • Kôra z 1/2 pomaranča (voliteľné)
  • Za hrsť lyofilizovaných malín
  • Za hrsť dukátikov ruby čokolády alebo bielej čoko

Postup

Ako prvé si urobíme kvások. Kokosový olej si roztopíme a dáme bokom chladnúť (do cesta nič nedávame horúce). Do menšieho hrnca dáme mlieko a cukor, varíme kým sa cukor nerozpustí, tak, aby mlieko ostalo teplé a nie vriace (jednoduchý test: stále vieme do neho namočiť prst – v opačnom prípade by sme si zabili droždie, ktoré neskôr pridáme).

Zohriate mlieko prelejeme do sklenej misky/nádoby (pri aktivovanom droždí by sme sa mali vyhýbať kovu, najlepšie je tiež používať drevenú varešku na miešanie).

Na vrch mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a jemne poprášime hladkou múkou. Necháme droždie aktivovať cca 15 minút. Keď sa na vrchu urobí pekná „čiapočka“ môžeme pracovať ďalej.

Článok pokračuje pod fotografiou.

RUBY MALINOVÁ VIANOČKA

Zatiaľ si spolu navážime všetky ostatné suroviny (múku, vajce, soľ), okrem malín a čokolády. K surovinám po cca 15 minútach prilejeme olej, aktivované droždie s mliekom a buď v stroji za pomoci háku na pomalej rýchlosti alebo ručne, vymiesime hladké, vláčne a pružné cesto.

RUBY MALINOVÁ VIANOČKA

Nemalo by byť veľmi lepivé, aby sme s ním vedeli po vykysnutí ľahko pracovať (cesto by sa malo mierne odliepať od stien misky aj od rúk, nemalo by byť príliš tuhé aby vianočka ostala jemná a vláčna).

Cesto vložíme do nádoby/misky, poprášime hladkou múkou, prikryjeme handrou a dáme oddychovať na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Ľahký test či už je cesto nakysnuté: pichneme do neho prstom a cesto sa vráti do pôvodného tvaru, na povrchu je hladké a ostáva pružné.

Keď máme cesto urobené, rúru si rozohrejeme na 190 stupňov, spodok i vrch a cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníčkov ak chceme jednu vianočku, na 12 ak chceme dve menšie vianočky. Keď sú bochníčky navážené, vyvaľkáme z nich pramene, nie príliš tenké, aby sa netrhali. Povtláčame do nich čokoládové dukátiky a rozmrvené lyofilizované maliny. Upletieme vianočku/y a necháme ešte podkysnúť cca 15 minút.

Potrieme žĺtkom a dáme piecť na približne 30 minút. Keď vianočky vychladnú, polejeme ich čokoládou a posypeme lyofilizovanými malinami.

Bielu alebo ruby čokoládu roztápame vo vodnom kúpeli aj s malou lyžičkou kokosového oleja – čokoláda sa tak nezhrudkuje, ostane krásne lesklá a dokonale roztopená. Vodný kúpeľ máme len na slabo a čokoládu s olejom stále miešame až do úplného roztopenia.

RUBY MALINOVÁ VIANOČKA

Dojmy

Tento recept na vianočku ma úplne očaril! Príprava bola jednoduchá a veľmi mi pomohli jasné pokyny pri každom kroku. Konečný výsledok bol fantastický – vianočka bola jemná, vláčna, a tá kombinácia čokolády a malín je úplne neodolateľná! Najviac ma potešilo, že použitie kokosového oleja dalo celej vianočke jemný exotický nádych, ktorý sa dokonale hodí k tradičnej chuti. Určite to nie je poslednýkrát, čo som tento recept pripravila – môžem len odporúčať!

adminis_sk3
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár