Jesenný kompót bez pridaného cukru: zahrieva a posilňuje imunitu.

Recept

Pre niektorých je kompót nevyhnutnou súčasťou každodenného pitia, pre iných je nápojom na zvláštne príležitosti. Tento jednoduchý recept na jesenný kompót, ktorý zahreje a zároveň osvieži, vás možno presvedčí, aby ste ho do svojho jedálnička zaraďovali častejšie. Najlepšie na ňom je, že neobsahuje ani štipku pridaného cukru.

Jesenný kompót

S koncom leta prichádza ideálny čas na kompóty. Tieto nápoje a dezerty nielenže zaženú malý hlad alebo smäd, ale zároveň pomáhajú starať sa o naše telo počas chladnejších jesenných dní.

Okrem tradičného ovocia, ktoré sa v kompótoch používa, sú tu aj koreniny, ktoré nás pripravujú na nadchádzajúcu zimu – fyzicky aj psychicky. Hrejivý klinček a zázvor nie sú len obyčajným korením; sú to aj účinní pomocníci v boji proti infekciám a na posilnenie imunity.

vaření jablečného kompotu

Kompót na imunitu

Kompot je jednou z najjednoduchších a najúspornejších kulinárskych techník. Používa sa všetko, čo voda vylúči z varených surovín. Takto sa zachová maximum protizápalových látok z korenín a tiež plná chuť jabĺk alebo hrušiek, ktoré podporujú nielen imunitný systém, ale aj vaše zdravie v chladnejších obdobiach.

Zloženie:

  • 1 jablko
  • 250 g sušených sliviek
  • Asi 25 g zázvoru
  • Malá hrsť klinčekov
  • 2 tyčinky škorice
  • 1 zrnko kardamónu
  • Šťava z ½ citróna

Príprava jesenného kompótu:

V hrnci priveďte do varu 2 litre vody. Slivky rozrežte na polovicu a odstráňte jadrovníky, jablká nechajte so šupkou, len vykrojte stopky. Zázvor ošúpeme, najlepšie lyžicou alebo stolovým nožom, a nakrájame ho na niekoľko milimetrov hrubé plátky.

Všetky pripravené prísady okrem citrónovej šťavy vložte do vriacej vody. Citrónovú šťavu odložíme bokom a pridáme ju až na konci varenia. Kompót varte na miernom ohni približne 45 minút. Počas chladných jesenných dní ho podávajte teplý, alebo ak chcete, môžete ho aj vychladiť a podávať s ľadom a plátkom citróna.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty a získajte inšpiráciu na zdravé nápoje a jedlá!

kompot ve džbánu

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár