Pre niektorých je kompót nevyhnutnou súčasťou každodenného pitia, pre iných je nápojom na zvláštne príležitosti. Tento jednoduchý recept na jesenný kompót, ktorý zahreje a zároveň osvieži, vás možno presvedčí, aby ste ho do svojho jedálnička zaraďovali častejšie. Najlepšie na ňom je, že neobsahuje ani štipku pridaného cukru.
Jesenný kompót
S koncom leta prichádza ideálny čas na kompóty. Tieto nápoje a dezerty nielenže zaženú malý hlad alebo smäd, ale zároveň pomáhajú starať sa o naše telo počas chladnejších jesenných dní.
Okrem tradičného ovocia, ktoré sa v kompótoch používa, sú tu aj koreniny, ktoré nás pripravujú na nadchádzajúcu zimu – fyzicky aj psychicky. Hrejivý klinček a zázvor nie sú len obyčajným korením; sú to aj účinní pomocníci v boji proti infekciám a na posilnenie imunity.
Kompót na imunitu
Kompot je jednou z najjednoduchších a najúspornejších kulinárskych techník. Používa sa všetko, čo voda vylúči z varených surovín. Takto sa zachová maximum protizápalových látok z korenín a tiež plná chuť jabĺk alebo hrušiek, ktoré podporujú nielen imunitný systém, ale aj vaše zdravie v chladnejších obdobiach.
Zloženie:
- 1 jablko
- 250 g sušených sliviek
- Asi 25 g zázvoru
- Malá hrsť klinčekov
- 2 tyčinky škorice
- 1 zrnko kardamónu
- Šťava z ½ citróna
Príprava jesenného kompótu:
V hrnci priveďte do varu 2 litre vody. Slivky rozrežte na polovicu a odstráňte jadrovníky, jablká nechajte so šupkou, len vykrojte stopky. Zázvor ošúpeme, najlepšie lyžicou alebo stolovým nožom, a nakrájame ho na niekoľko milimetrov hrubé plátky.
Všetky pripravené prísady okrem citrónovej šťavy vložte do vriacej vody. Citrónovú šťavu odložíme bokom a pridáme ju až na konci varenia. Kompót varte na miernom ohni približne 45 minút. Počas chladných jesenných dní ho podávajte teplý, alebo ak chcete, môžete ho aj vychladiť a podávať s ľadom a plátkom citróna.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty a získajte inšpiráciu na zdravé nápoje a jedlá!