Namiesto do šalátu si ho dávam do kávy – hneď mám viac energie.

Blog

Pre mnohých ľudí je šálka voňavej kávy nevyhnutnou súčasťou každého rána. Málokto však vie, že kávu možno obohatiť o nezvyčajnú prísadu, ktorá nielen zlepšuje jej chuť, ale dodáva jej aj ďalšie zdravotné výhody.

Káva s nezvyčajným prídavkom

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a existuje nespočetné množstvo spôsobov jej prípravy. V poslednom čase si získava popularitu nezvyčajná kombinácia: čierna káva s olivovým olejom. Tento nápoj, známy ako „oleato“, sa začína objavovať v ponuke čoraz väčšieho počtu kaviarní.

Olivový olej dodáva káve nielen jemnú chuť, ale aj množstvo vitamínov, ako sú vitamíny E a K. Kombinácia kávy a oleja prináša veľké výhody – povzbudenie, zlepšenie imunity a dokonca aj podporu pri chudnutí. Ako pripraviť túto kávu? Pozri nižšie.

Káva s olejom – novinka, ktorá boduje

Hoci sa kombinácia kávy a olivového oleja môže zdať nezvyčajná, chutí vynikajúco. Stačí pridať čajovú lyžičku kvalitného olivového oleja do čerstvo uvarenej kávy. Na zvýraznenie chuti môžete pridať aromatické korenie, napríklad kardamón, škoricu alebo zázvor. Takýmto spôsobom môžete nahradiť aj cukor.

Káva s olejom však nie je vhodná pre každého, najmä pre ľudí trpiacich žalúdočnými alebo črevnými problémami. Aké ďalšie prísady sa oplatí pridať do kávy?

Najlepšie prísady do kávy

Klasickú kávu môžete vylepšiť rôznymi kvalitnými prísadami. V chladnejších mesiacoch sú ideálne koreniny plné arómy a cenných vlastností, ako sú hrejivé klinčeky, zázvor, muškátový oriešok alebo kardamón. Sladšou možnosťou je pridať trochu kakaa alebo horkej čokolády. Pre odvážnejších je zaujímavou možnosťou pridanie štipky chilli, ktoré zvýrazní chuť kávy.

Ďalším zaujímavým prídavkom môže byť sezam, ktorý má pozitívne účinky na srdce. Táto kombinácia je vhodná aj pre tých, ktorí chcú schudnúť. O výhodách tejto kombinácie sme už písali. Nezabudnite si tiež dať pozor na niektoré druhy kávy, ktoré môžu mať vedľajšie účinky.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár