Skvelá marináda na grilované kuracie rezne: také šťavnaté mäso ste ešte nikdy neochutnali.

Recept

Tento recept na marinádu je univerzálny a vhodný na prsia, stehná aj iné časti kurčaťa, či už ho chcete grilovať alebo piecť. Je jednoduchá na prípravu a vystačíte si s niekoľkými základnými surovinami, ktoré máte pravdepodobne doma – olivovým olejom, citrónovou šťavou a obľúbenými bylinkami. Mäso je po upečení nádherne šťavnaté a jemné. Poďme na to!

Aké kuracie rezne použiť?

Ja uprednostňujem čerstvé kuracie prsia bez kože a kostí, ale vynikajúce sú aj stehenné rezne. Ich mäso je tuhšie, ale po marinovaní a pečení nádherne vonia a chutí. Môžete použiť aj vopred nakrájané kúsky, ako sú kuracie prsia alebo stehná, ktoré stačí marinovať kratší čas – od 30 minút do hodiny.

Čím nahradiť citrónovú šťavu?

Citrónovú šťavu môžete nahradiť limetkovou šťavou alebo octom, napríklad jablčným, balzamikovým alebo červeným vínnym.

Čo je lepšie na marinovanie: vrecko so zipsom alebo nádoba?

Na marinovanie kurčaťa odporúčam vrecko na zips, pretože lepšie priľne k mäsu a zabezpečí, že sa marináda dostane ku každému kúsku. Mäso často nemusí byť v nádobe úplne ponorené.

Ako dlho marinovať a piecť kuracie rezne?

Vyhnite sa marinovaniu dlhšiemu ako 24 hodín, pretože kyselina z citrónovej šťavy môže rozložiť svalové vlákna a mäso bude príliš mäkké. Pri pečení vložte kurča do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Ak chcete pridať zeleninu, použite približne 700 g nakrájanej zeleniny a všetko spolu pečte pri 200 °C približne 45 minút.

Ako grilovať marinované kuracie filé?

Kuracie prsia položte na predhriaty gril a grilujte približne 10 minút z každej strany, kým nie sú rezne pekne prepečené a opečené. Môžete ich podávať vcelku alebo nakrájané na plátky v šalátoch, sendvičoch, wrapoch alebo ako prílohu s grilovanou zeleninou, jahodovým šalátom alebo šalátom coleslaw.

Ingrediencie: 1:

Na grilované kuracie rezne:

  • Potrebujeme: 1 – 1,5 kg kuracích prsných filiet

Na marinádu:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 5 strúčikov cesnaku, jemne nasekaných alebo rozdrvených
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  1. Príprava kurčaťa: Ak sú rezne vlhké, utrite ich papierovou utierkou, aby sa marináda príliš nerozriedila. Kuracie rezne popichajte vidličkou zo všetkých strán, aby sa marináda lepšie prenikla. Vložte ich do uzatvárateľného vrecka alebo plytkej nádoby.
  2. Príprava marinády: V miske zmiešajte všetky prísady na marinádu – olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, oregano, tymián, soľ a korenie. Marinádu nalejte na kurča vo vrecku alebo nádobe a premiešajte, aby sa mäso rovnomerne pokrylo marinádou.
  3. Marinovanie: Vrecko uzavrite (vytlačte vzduch) alebo nádobu zakryte a nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne však 1 až 24 hodín.
  4. Pečenie alebo grilovanie:
  • Pečenie: Vložte kurča do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20 – 30 minút alebo ho položte na zeleninu a pečte pri 200 °C približne 45 minút.
  • Predhrejte gril, položte kuracie rezne na gril a grilujte 10 minút z každej strany, kým nie sú dobre prepečené.


Tento recept vám zaručí dokonale šťavnaté kurča s bohatou chuťou!

adminis_sk3
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár