Studené uhorky sú chrumkavá pochúťka pripravená bez použitia octu alebo iných kyselín. Ich chuť je založená na prirodzenom kvasení. Tu je jednoduchý návod na nakladanie uhoriek v litrovom pohári.
Uhorky (menšie) – 1 kg (alebo o niečo menej)
Soľ – 1 polievková lyžica
Kôpor – 1 dáždnik (kvetenstvo)
Cesnak – 3 strúčiky
Ríbezľové listy – 2-3 ks
Korenie (rasca, horčica, koriander alebo iné) – 1 lyžička alebo podľa chuti
Voda
Postup:
Príprava uhoriek: Uhorky namočíme do ľadovej vody a necháme ich odpočívať asi 2 hodiny. Potom odrežte oba konce uhoriek.
Opláchnite a osušte: Uhorky dôkladne opláchnite studenou vodou a nechajte ich vysušiť. Medzitým nakrájajte chrenový list (ak ho používate) na menšie kúsky. Naplňte nádobu. Potom uhorky ukladajte vertikálne čo najbližšie k sebe. Uhorky, ktoré sa nezmestia vertikálne, môžete umiestniť horizontálne na vrch. Pridajte cesnak a korenie. Podľa chuti posypte korením a soľou. Voda: V hrnci priveďte vodu do varu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Potom vychladnutú vodu nalejte do nádoby tak, aby boli všetky uhorky ponorené. Nakoniec na vrch položte listy ríbezlí, ktoré pomôžu udržať uhorky chrumkavé a dodajú im ďalšiu vrstvu chuti.
Tip: Uhorky nechajte niekoľko dní kvasiť pri izbovej teplote, potom ich môžete uskladniť v chladnejšom prostredí, kde budú pomaly dozrievať.