Dochádza vám čas a inšpirácia? Mäsové guľky v paradajkovej omáčke vás vždy zachránia.

Recept

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú jedným z klasických jedál, ktoré sú obľúbené u detí aj dospelých. Toto jedlo má svoje miesto takmer v každej kuchyni na svete, pričom každá má svoju vlastnú variáciu prípravy.

Mäsové guľky sú v reštauráciách často drahé, ale doma si ich môžete pripraviť za zlomok ceny a podľa svojich preferencií. Nasledujúci recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke je jednoduchý, chutný a vždy uspokojí celú rodinu.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke: rýchle a jednoduché jedlo pre celú rodinu. Príprava tohto jedla doma má mnoho výhod. V prvom rade máte kontrolu nad kvalitou surovín – môžete si vybrať to najlepšie mäso, čerstvé paradajky a korenie. Chute môžete prispôsobiť svojej chuti, napríklad pridaním väčšieho množstva byliniek, cesnaku alebo korenia. Ďalšou výhodou domáceho varenia je úspora peňazí – príprava je oveľa lacnejšia ako v reštaurácii a chute a vône sú rovnako príťažlivé.

Potrebné ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa (bravčového, hovädzieho alebo hydinového)
  • 1 vajce – na spojenie mäsovej zmesi
  • 1 stredne veľká cibuľa – nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku – rozdrvené
  • ½ šálky strúhanky – pre správnu konzistenciu
  • ¼ šálky mlieka – na namočenie strúhanky
  • Soľ, korenie – podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlen, bazalka) – nepovinné

Postup prípravy:

Krok 1: Príprava mäsových guľôčok
Namočte strúhanku do mlieka a nechajte ju niekoľko minút nasiaknuť.
V miske zmiešajte mleté mäso, namočenú strúhanku, vajce, cibuľu, cesnak a korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetko rovnomerne spojilo.
Zo zmesi vytvarujte malé guľôčky a odložte bokom.

Krok 2: Pripravte paradajkovú omáčku
Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak a krátko orestujte.
Pridajte paradajky (čerstvé alebo konzervované), paradajkový pretlak a cukor. Varíme na miernom ohni, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou, korením a čerstvými bylinkami.

Krok 3: Varenie mäsových guľôčok v omáčke
Mäsové guľky vložte do vriacej paradajkovej omáčky. Panvicu prikryte a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým nie sú mäsové guľky mäkké a dobre prepečené.

Podávanie mäsových guľôčok v paradajkovej omáčke

Mäsové guľky podávajte s cestovinami, ryžou alebo zemiakmi. Môžete ich tiež posypať strúhaným parmezánom alebo čerstvými bylinkami, aby ste jedlu dodali elegantnejší nádych. Vďaka jednoduchým surovinám a rýchlej príprave je toto jedlo ideálne na každú príležitosť, či už ide o rodinný obed alebo slávnostnú večeru.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár