Cvikla z červenej repy je najobľúbenejším hitom každej grilovacej párty.

Recept

Tzatziky z červenej repy sú skvelou alternatívou tradičných tzatzikov. Namiesto tradičnej uhorky stačí použiť červenú repu. Recept na túto verziu nájdete nižšie.

Výsledok je nielen krásny na pohľad, ale aj chutný: tzatziky z červenej repy. Grécka kuchyňa je známa množstvom malých predjedál, z ktorých každé chutí lepšie ako to predchádzajúce, a je ťažké rozhodnúť sa, ktoré z nich v reštaurácii ochutnať, pretože všetky sú naozaj vynikajúce. K týmto predjedlám patria rôzne omáčky vrátane slávnych tzatziki.

Hoci tzatziki z červenej repy nie sú tradičným gréckym jedlom, ide o zaujímavú variáciu klasického receptu. Pripravujú sa z nízkotučného tvarohu, cesnaku, gréckeho jogurtu a, samozrejme, z červenej repy. Chuť sa potom zvýrazní cesnakom, citrónom a kôprom.

Na prípravu omáčky je ideálne použiť predvarenú červenú repu, ktorú ľahko nájdete v zeleninovej časti supermarketu. Ušetrí vám to veľa času. Červenú repu nakrájajte na malé kocky alebo ju nastrúhajte na jemné pásiky, potom ju trochu osušte.

Potom stačí zmiešať tvaroh, grécky jogurt a minerálnu vodu s nakrájanou červenou repou. Kôpor nasekáme nadrobno a cesnak rozdrvíme alebo roztlačíme. Z polovice citróna nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu. Citrónovú šťavu a kôru zmiešajte s kôprom, cesnakom a ostatnými prísadami. A máte hotovo! Ak chcete dosiahnuť intenzívnejšiu chuť, nechajte omáčku v chladničke aspoň dve hodiny.

Červená repa tzatziki je veľmi univerzálna omáčka, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Je skvelou prílohou k bagetám alebo chlebu a hodí sa aj ku grilovaným steakom alebo rybám. Môžete si ju vychutnať aj s chlebovými tyčinkami, krekrami alebo surovou zeleninou. Rozhodne stojí za vyskúšanie!

Ak dávate prednosť iným omáčkam, originálny recept na klasické tzatziki si môžete pozrieť tu. Odporúčame aj túto krémovú ricottovú omáčku alebo vynikajúce cuketové cestoviny.

Zloženie: 1:

  • 500 g uvarenej červenej repy
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g gréckeho jogurtu
  • 4 PL minerálnej vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava a kôra z 1/2 bio citróna
  • kôpor
  • soľ a korenie

Postup:

Predvarenú červenú repu nakrájajte na malé kocky alebo pásiky. V miske zmiešame jogurt, tvaroh, minerálnu vodu a nakrájanú repu. Cesnak ošúpeme a rozdrvíme. Polovicu citróna dôkladne umyte v horúcej vode, nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu. Kôpor opláchnite a nakrájajte nadrobno. Cesnak, kôpor, citrónovú kôru a šťavu pridáme do tvarohovej zmesi. Dochuťte soľou a korením a nechajte v chladničke odstáť aspoň dve hodiny.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár