Ľudia začali dávať bobkový list do bielizne. Vyskúšate to aj vy?

Blog

Bobkový list, ktorý bežne používame v kuchyni, môže byť užitočný aj pri praní. Zistite, ako toto nenápadné korenie pôsobí na tkaniny a prečo sa ho oplatí vyskúšať. Tento trik som si kedysi všimol u susedov a teraz ho používam aj ja.

Bobkový list je obľúbený a ľahko dostupný. Zvyčajne ho máme v kuchyni kvôli jeho silnej aróme, ktorá ochucuje rôzne jedlá, napríklad polievky alebo dusené mäso. Ukázalo sa však, že jeho využitie siaha aj mimo kuchyne – stačí ho pridať do bielizne. Možno to znie nezvyčajne, ale keď uvidíte výsledky, zmeníte názor.

Ako bieliť oblečenie? Bobkový list vám pomôže

Občas sa vám stane, že vyberiete oblečenie z práčky a zistíte, že na ňom zostali nevzhľadné škvrny. Často je to spôsobené farbivom, ktoré sa prenieslo z jedného kusu oblečenia na druhý. Hoci sa tomu zvyčajne snažíme vyhnúť, chvíľka nepozornosti môže spôsobiť, že sa oblečenie znehodnotí.

Máte oblečenie zafarbené farbou a nie ste si istí, či sa dá ešte zachrániť? Bobkový list dokáže odstrániť nežiaduce farbivá a rýchlo obnoviť pôvodný vzhľad oblečenia. Chemické bielidlá môžete odložiť bokom, pretože prírodné prostriedky, ktoré naši predkovia používali po celé generácie, už pravdepodobne máte doma v kuchyni.

Vložte bobkový list do práčky. Bola som prekvapená výsledkami mojej susedky a teraz si ich užívam aj ja.

Používanie bobkového listu pri praní nie je zložité. Stačí dať pokrčenú bielu bielizeň do práčky a pridať bobkové listy zabalené vo vrecku na bielizeň. Spustite bežný prací cyklus a po jednom praní nevzhľadné škvrny zmiznú. Okrem toho si môžete pripraviť aj odvar z bobkových listov a oblečenie v ňom pred praním namočiť.

Varte bobkové listy vo vode 15 minút, nechajte odvar vychladnúť a potom do neho ponorte bielizeň. Pre lepší účinok môžete pridať dve polievkové lyžice jedlej sódy. Po niekoľkých hodinách vyperte bielizeň v práčke ako zvyčajne a tešte sa z čistého oblečenia bez škvŕn. Niektoré kúsky budú vyzerať takmer ako nové.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár