Rotačná diéta: riešenie nielen pre tých, ktorí chcú schudnúť.

Blog

Rotačná diéta nie je len metódou chudnutia. Je to aj spôsob, ktorý pomáha odhaliť alergény, ktoré môžu narúšať správne fungovanie organizmu. Ako funguje a môže vám byť skutočne prospešná?

Ako väčšina diét, aj rotačná diéta sa často spája s kontrolou hmotnosti. Jej hlavným prínosom však nie je len úbytok hmotnosti, ale aj schopnosť eliminovať alergény. Na začiatok je dôležité vedieť, že existujú dva hlavné typy tejto diéty.

Rotačná diéta – ako funguje?

Prvý variant spočíva v striedaní živín v rámci jedného dňa alebo týždňa. Táto verzia sa najčastejšie odporúča tým, ktorí chcú znížiť množstvo telesného tuku, a nevyžaduje si vylúčenie žiadnych konkrétnych potravín.

Druhý typ diéty sa zameriava na striedanie potravín. V tejto verzii vylúčite určité potraviny na určitý čas a potom ich opäť zaradíte do svojho jedálnička. Týmto spôsobom môžete zistiť, na ktoré potraviny telo reaguje negatívne. Tento prístup je vhodný pre ľudí s potravinovými alergiami.

Ďalšia časť článku pod videom

Čo znamená „rotácia“ v rotačnej diéte?

Slovo „rotácia“ je väčšine z nás známe. Podľa online slovníka PWN je rotácia definovaná ako „proces nahradenia jednej osoby, veci alebo javu inou“. V kontexte stravovania znamená rotácia striedavé zaraďovanie a vyraďovanie určitej potraviny zo stravy na určité časové obdobie.

Variant rotačnej diéty, ktorý sa zameriava na striedanie živín, zvyčajne zahŕňa udržiavanie rovnováhy medzi príjmom tukov a sacharidov. Preto by sa plánovanie jedálneho lístka malo začať určením množstva bielkovín, ktoré zostáva konštantné.

Na lepšiu ilustráciu si zoberme príklad osoby s dennou potrebou 2500 kcal. Príjem bielkovín pre túto osobu je stanovený na 100 g, čo zodpovedá 400 kcal (pretože 1 g bielkovín má 4 kcal). Po odpočítaní týchto 400 kcal zostáva 2100 kcal, ktoré sa rozdelia medzi tuky a sacharidy. Tu prichádza na rad proces rotácie. Na účinné zníženie telesného tuku sa odporúča rozdeliť týždeň na dni s vysokým príjmom sacharidov a dni s nízkym príjmom sacharidov.

V praxi to môže vyzerať takto: V deň s vysokým príjmom sacharidov môžete prijať 1600 kcal (400 g) zo sacharidov a 500 kcal (55 g) z tukov. V dňoch s nižším príjmom sacharidov by ste naopak znížili príjem sacharidov na 500 kcal (125 g) a zvýšili príjem tukov na 1600 kcal (180 g).

Ak sa snažíte o zníženie hmotnosti, mali by ste na daný deň obmedziť kalórie z energeticky výdatnejšieho zdroja živín. Toto je len príklad rozdelenia makroživín, ktorý si môžete upraviť podľa svojich cieľov a potrieb, pretože existuje mnoho variantov tejto rotačnej diéty.

Eliminačná rotácia

Druhý typ rotačnej diéty sa zameriava na potraviny a spočíva v konzumácii každej potraviny maximálne raz za štyri dni. Tento prístup sa zvyčajne začína vylúčením potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú alergické reakcie, ako sú vajcia, mlieko, ryby, citrusy, jahody a iné bežné alergény. Ak sa po vylúčení týchto potravín naďalej objavujú nepríjemné vedľajšie účinky, odporúča sa začať s rotačnou diétou.

Ako to funguje v praxi? Ak sú napríklad orechy v strave povolené, nesmiete ich konzumovať každý deň. Medzi jednotlivými porciami orechov by mal byť trojdňový interval, aby telo malo čas potravinu spracovať a aby ste mohli lepšie sledovať prípadné negatívne reakcie.

Prečo je striedanie pri eliminačnej diéte také dôležité?

Striedanie potravín je kľúčové najmä preto, že zabraňuje vzniku novej alergie na potraviny, ktoré ste novo zaradili do svojho jedálnička. Často sa totiž stáva, že pri eliminačnej diéte ľudia nahradia vylúčený alergén jedným konkrétnym výrobkom. Ak sa tento výrobok konzumuje príliš často, telo naň môže časom reagovať alergicky. Ak napríklad niekto vylúči lepok a nahradí ho väčšinou kukuričnými výrobkami, môže sa u neho týmto spôsobom vyvinúť alergia na kukuricu.

Štvordňové intervaly medzi konzumáciou konkrétnych potravín môžu byť spočiatku náročné, ale predstavujú bezpečný a účinný spôsob, ako zachovať pestrosť stravy a zároveň predchádzať novým alergiám.

Príklad diéty s vylúčením najčastejších alergizujúcich potravín môže vyzerať takto. Zdroje bielkovín, sacharidov, tukov, ovocia, zeleniny a prídavných látok sú uvedené v poradí:

  • Bravčové mäso, pšeničný chlieb, masť, banány, šalát, sezam
  • Hovädzie mäso, pohánková krupica, ľanový olej, jablká, brokolica, slnečnicové semienka
  • Hydina, zemiaky, olivový olej, uhorky, vlašské orechy
  • Zverina, kokosový olej, bobuľovité ovocie, červená fazuľa, chia semienka
  • Táto strava je len príkladom. Vyvážená rotačná diéta, či už zameraná na chudnutie alebo prevenciu alergií, by mala byť prispôsobená individuálnym potrebám a cieľom.

    Ivanko Kutco
    Rate author
    adroma.sk
    Pridať komentár