Jedzte, kým trvá sezóna. Pomôžu vám vyrovnať sa s nepríjemným problémom.

Blog

Pre mňa sú figy neodolateľným ovocím s exotickou chuťou a množstvom živín, ktoré majú neoceniteľný vplyv na naše zdravie. Vedeli ste, že figy podporujú trávenie, prospievajú srdcu a dokonca zlepšujú stav našej pokožky? Rada by som vám vysvetlila, prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička a ako využiť ich úžasné vlastnosti, ktoré nám ponúka príroda.

Figy sú ovocie, ktoré je obľúbené už po stáročia, a to nielen pre ich skvelú chuť, ale aj pre ich zdravotné účinky. Už od staroveku sa figy cenili a používali v kuchyniach po celom svete. Dnes sú k dispozícii po celý rok, či už čerstvé alebo sušené, čo veľmi uľahčuje ich zaradenie do každodenného jedálnička. Sú bohaté na vitamíny, minerálne látky a vlákninu, ktoré nielen obohacujú našu stravu, ale významne prispievajú aj k nášmu zdraviu. Preto si figy určite zaslúžia pevné miesto vo vašom jedálničku, tak ako v mojom.

Výživové hodnoty fíg

Figy sú skutočným pokladom, pokiaľ ide o výživové hodnoty, čo je jeden z dôvodov, prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemali chýbať. Sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje správne trávenie a zdravie čriev. Okrem toho figy obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre metabolizmus a nervový systém, ako aj vitamín K, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí.

Figy sú tiež plné dôležitých minerálov, ako sú draslík, horčík a vápnik, ktoré prispievajú k zdraviu srdca, regulácii krvného tlaku a posilneniu kostí. Napriek svojej prirodzenej sladkosti majú figy nízky obsah kalórií, takže sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť. Ich sladká chuť z nich robí zdravú alternatívu bežných sladkostí a zároveň telu poskytujú cenné živiny.

Zdravotné výhody fíg

Figy majú mnoho zdravotných výhod, ktoré pozitívne ovplyvňujú celkovú pohodu a zdravie. Vďaka vysokému obsahu vlákniny figy podporujú trávenie a zabraňujú zápche, čo je dôležité pre zdravie čriev. Pravidelná konzumácia fíg tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo je prospešné najmä pre ľudí trpiacich problémami s cukrovkou.

Figy sú bohaté na antioxidanty, ako sú polyfenoly, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a môžu znižovať riziko chronických ochorení vrátane srdcových. Draslík obsiahnutý vo figách pomáha znižovať krvný tlak, čím podporuje kardiovaskulárne zdravie.

Okrem toho majú figy protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele, podporiť zdravie kĺbov a znížiť riziko zápalových ochorení. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam sú figy nielen chutné, ale aj veľmi prospešné pre zdravie a mali by ste ich zaradiť do svojho jedálnička.

Figy v kuchyni

Figy sú skutočne všestranné ovocie, ktoré si nájde svoje miesto v sladkých aj slaných jedlách. Čerstvé figy s jemnou textúrou a prirodzenou sladkosťou sú skvelé ako rýchle občerstvenie, príloha alebo elegantný dezert. Výborne sa kombinujú so syrmi, ako je kozí syr alebo gorgonzola, ako aj s orechmi a medom, čo z nich robí ideálne predjedlo pre labužníkov.

Sušené figy sú veľmi užitočné aj v kuchyni. Môžu sa pridávať do pečiva, ako sú koláče, torty a chlieb, kde dodávajú prirodzenú sladkosť a vlhkosť, čo umožňuje znížiť množstvo pridaného cukru. Sušené figy sú tiež vynikajúcou prísadou do domácich energetických tyčiniek, ovsených vločiek alebo müsli, kde okrem energie poskytujú aj cenné živiny.

Figy sú tiež skvelou prísadou do slaných jedál. Výborne sa hodia do mäsových pokrmov, ako je pečená kačica, bravčové alebo jahňacie mäso, ktorým dodajú jedinečnú sladkokyslú chuť. Dobre sa kombinujú s bylinkami, ako je rozmarín alebo tymián, čím otvárajú nové možnosti kreatívnych a chutných receptov. Vďaka svojej všestrannosti môžu figy dodať vašej každodennej strave chuť aj dôležité živiny.

Figy v prírodnej medicíne

Figy majú vďaka svojim zdraviu prospešným účinkom už po stáročia významné miesto v prírodnej medicíne. V tradičnej medicíne sa figy používali predovšetkým na zlepšenie trávenia, najmä pri liečbe zápchy. Vysoký obsah vlákniny vo figách pomáha regulovať činnosť čriev a zlepšuje trávenie.

Figy sa tiež považujú za prírodný prostriedok proti kašľu a na upokojenie hrdla. Vďaka svojej slizovitej štruktúre a protizápalovým účinkom dokážu upokojiť podráždenie hrdla, čo je užitočné pri prechladnutí. V prírodnej medicíne sa figy často používajú aj na podporu zdravia dýchacích ciest.

Okrem toho obsah antioxidantov, vápnika a horčíka vo figách pomáha posilňovať kosti a zuby a zároveň podporuje zdravie srdca. Figy sú vhodné aj pre ľudí s cukrovkou vďaka svojmu strednému glykemickému indexu a schopnosti stabilizovať hladinu cukru v krvi.

V ľudovom liečiteľstve sa figy používali aj pri kožných problémoch. Figová šťava sa aplikovala na zapálenú pokožku, aby pomohla zmierniť zápal a drobné poranenia, alebo ako liek proti uštipnutiu hmyzom.

Figy sú exotické ovocie, ktoré je nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Obsahujú veľa vlákniny, vitamínov a minerálov, ktoré podporujú trávenie, zdravie srdca a posilňujú imunitu. Figy sú všestranné aj v kuchyni a dajú sa použiť do sladkých aj slaných jedál. Navyše ich prirodzená sladkosť predstavuje zdravú alternatívu cukru. Vďaka svojej dlhej histórii využívania v prírodnej medicíne sú figy skvelým prostriedkom na podporu celkového zdravia. Preto je dobré zaradiť toto ovocie do svojho každodenného jedálnička a vychutnať si jeho chuť a blahodarné účinky.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár