Poliaci ho stále pridávajú do vývaru. Najhoršia možná prísada.

Blog

Vývar je obľúbená tradičná polievka, ktorú milujú milióny Poliakov. Podľa najnovších zistení sa však ukazuje, že jedna z obľúbených zložiek pokrmu môže byť veľmi nebezpečná pre zdravie. Prečítajte si, čo je to za zložku a prečo by ste sa jej mali vyhýbať. Navyše sa dozviete, ako si zachovať chuť vývaru bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie.

Vývar.

Tradičné polievky sú základom poľskej kuchyne a vývar je najobľúbenejší. Objavuje sa nielen pri nedeľných obedoch, ale aj pri rôznych rodinných oslavách. Jeho bohatú a plnú chuť pozná každý.

Vývar by sa mal pripravovať z niekoľkých druhov mäsa a primeraného množstva zeleniny. Jedna z obľúbených ingrediencií, ktorá sa používa na dosiahnutie správnej farby, je však veľmi nebezpečná. Táto zložka obsahuje látku, ktorá môže spôsobiť rakovinu.

Tejto zložke by sme sa mali vyhýbať

Mnohí kuchári pridávajú do vývaru okrem klasických prísad, ako je mrkva, zeler, pór a petržlen, aj opálenú cibuľu. Opálená cibuľa dodáva vývaru krásnu zlatistú farbu, ale podľa odborníkov môže byť škodlivá. Opálením cibule sa nielen skaramelizuje, ale aj zuhoľnatie jej vonkajšia vrstva, ktorá obsahuje toxickú látku akrylamid. Táto látka je nebezpečná, pretože narúša nervový systém a považuje sa za karcinogén. Ak sa takto pripravená cibuľa dlho varí v polievke, škodlivé zlúčeniny sa môžu dostať do jedla.

Môže sa cibuľa pridávať do vývaru?

Napriek rizikám spojeným so spálenou cibuľou ju môžete do vývaru pridať, pretože prispieva k jeho bohatej chuti. Musíte však dodržiavať niekoľko zásad. Prvým pravidlom je olúpať cibuľu zo zuhoľnatených vrstiev ešte pred jej pridaním do polievky.

Druhý spôsob, ktorý používajú šéfkuchári v prvotriednych reštauráciách, spočíva v tom, že cibuľu vôbec neolúpete, ale iba dôkladne umyjete a potom ju pridáte do vývaru. Tento spôsob zabezpečí, že polievka získa krásnu zlatistú farbu a zachová si skvelú chuť bez toho, aby obsahovala škodlivé látky. Vyskúšajte tento trik a váš vývar bude mať vždy skvelú chuť bez akéhokoľvek rizika pre vaše zdravie. Nezabudnite nikdy nepridávať zuhoľnatené kúsky cibule!

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár