Kto by nemal piť uhorkovú vodu? Buďte opatrní, ak trpíte nasledujúcimi ochoreniami.

Blog

Uhorková šťava rozhodne nie je len odpadom, ale skvelým doplnkom zdravej stravy. Má mnoho priaznivých účinkov, ale bohužiaľ nie každý si ju môže dovoliť. Ak máte niektoré z nasledujúcich ochorení, mali by ste byť opatrní a vyhnúť sa konzumácii uhorkovej šťavy.

Podporuje zdravie čriev, osviežuje a potláča chuť do jedla, navyše je plná vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Pre mnohých ľudí môže byť uhorková šťava skvelým doplnkom zdravej stravy, ale nie pre každého.

Kto by sa mal uhorkovej šťave vyhýbať?

Napriek všetkým jej zdravotným prínosom by ľudia s určitými zdravotnými problémami nemali uhorkovú šťavu piť. Jedným z nich je vysoký krvný tlak (hypertenzia). Vzhľadom na vysoký obsah soli by mali byť ľudia trpiaci týmto ochorením veľmi opatrní. Podobne by sa uhorkovej šťave mali vyhýbať aj ľudia so zlyhaním obličiek, pretože obsahuje veľa soli.

Ďalšou skupinou, ktorá by mala byť opatrná, sú ľudia so žalúdočnými problémami. Uhorková šťava podporuje tvorbu žalúdočných štiav, takže u tých, ktorí trpia žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi, vredovou chorobou alebo prekyslením, by sa po jej vypití mohli ich problémy zhoršiť. Neodporúča sa ani pri refluxe, syndróme dráždivého čreva alebo Crohnovej chorobe.

Uhorková šťava a uhorky majú tiež vysoký obsah histamínu a mali by sa im vyhýbať ľudia s histamínovou intoleranciou. Dr. Magdalena Cubała-Kucharska vysvetlila, že histamín je hormón, ktorý sa podieľa na zápalových reakciách. Ľudia s histamínovou intoleranciou môžu po konzumácii uhoriek pociťovať bolesti hlavy, hnačku, vyrážky alebo začervenanie tváre.

Ako často môžem piť šťavu z uhoriek?

Ak nemáte zdravotné problémy, ktoré vám v tom bránia, odporúča sa piť uhorkovú šťavu v množstve 50 až 100 ml denne, ideálne v dvoch dávkach. Ak ste fyzicky aktívni alebo vám je horúco, môžete toto množstvo zvýšiť až na 200 ml denne.

Prečo je dobré piť uhorkovú šťavu?

Pitie uhorkovej šťavy má mnoho zdravotných výhod. Pomáha odstraňovať prebytočnú vodu z tela a poskytuje pocit sýtosti. Podporuje odbúravanie tukov a je skvelým pomocníkom pri detoxikácii. Okrem toho prospieva črevnej mikroflóre a je bohatá na vitamíny A, C, E a K. Pravidelná konzumácia uhorkovej šťavy zlepšuje vzhľad pokožky, vlasov a nechtov a dodáva telu potrebné minerály, ako sú vápnik, draslík, horčík a zinok.

Ivanko Kutco
Rate author
adroma.sk
Pridať komentár